Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management

106842_gemWithFrame.png picture
Organization name
Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Description
Dean’s Welcome Message Welcome to the webpages of the Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management. The Faculty currently includes two academic entities – the Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Sciences, and the Department of Environmental Science and Technology. In terms of both education and research, our Faculty deals with topics that are at the heart of modern societal challenges. The agricultural and food sectors are increasingly important for providing adequate food supplies to a growing global population, while trying to avoid causing irreversible damage to human health and ecosystems. Besides its role for primary production and food security, agriculture can also be particularly beneficial for the environment by preventing the occurrence of problems such as soil erosion and land desertification. We also address a range of fields related to the protection of natural resources and the environment – air, water and soil pollution, waste management, sustainable energy use. Especially at a period of climate change, which is closely related to our living standards, these topics call for interdisciplinary approaches. Our Faculty offers education on natural and technological sciences like chemistry, physics, microbiology, toxicology and biotechnology, with a focus on their environmental and agronomical aspects. Agricultural and environmental economics and management for policy support are also important parts of our curriculum and research output. Our academic staff is heavily involved in international cooperation. Participating in research projects and organising international conferences and workshops, we try to provide intellectual stimulation to our students and keep them up-to-date with international activities in our disciplines. We have also developed close links with the private sector and NGOs in Cyprus, and several Faculty members serve as advisors to national and local authorities for the formulation of appropriate agricultural and environmental policies. It is clear that the focus of our Faculty is on very topical scientific fields with considerable employment prospects. According to national and EU-wide employment authorities, ‘green jobs’ are projected to be among the most flourishing sectors in the near future. For this purpose, our undergraduate and postgraduate education aims at offering a wide spectrum of fundamental knowledge as well as critical skills for learning and analysing complex problems. Irrespective of how outdated technologies and practical tools become over the years, the ability of critical thinking and the desire for continuous learning and improving one’s knowledge and skills are crucial for our prosperity. We hope that we successfully convey this message to both our graduates and the general public. Theodoros Zachariadis Dean of the Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management

OrgUnit's Researchers publications
(Dept/Workgroup Publication)

Results 2021-2040 of 2059 (Search time: 0.006 seconds).

Issue DateTitleAuthor(s)
20212014Φυτοχημικά συστατικά τριών ποικιλιών μηλιάς και οι μεταβολές τους κατά την ψυχρή συντήρηση τουςΧαριλάου, Κωνσταντίνος 
20222011Φυτοχημικό προφίλ τεσσάρων ποικιλιών ελιάς (Olea europaea L.) κατά τα αναπτυξιακά τους στάδιαΘεοδούλου, Θεόδουλος 
2023May-2022Χαλλούμι – Παραγωγική Διαδικασία και Πρότυπο Παραγωγής Χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)Πάντζιαρου, Άντρια 
2024Sep-2016Χαρακτηρισμός απομονώσεων του ιού της τριστέζας των εσπεριδοειδών στην Κύπρο και διερεύνηση νέων τρόπων αντιμετώπισης τουΚαπαρή, Θεοδώρα 
20252011Χαρακτηρισμός βιοσύνθεσης λυκοπένιου στην τομάταChallouma, Pantelis ; Filippou, Panagiota S. ; Fotopoulos, Vasileios 
2026Jun-2018Χαρακτηρισμός ελαιόλαδων και προσδιορισμός α-τοκοφερόλης με φασματοσκοπία ηλεκτρονικού παραμαγνητικού συντονισμού και κινητικήΝικολάου, Ξένια 
20272015Χαρακτηρισμός μικροβιακής χλωρίδας σε παραδοσιακά αλλαντικά «Πιτσιλιάς»Σάββα, Ελένη 
2028May-2023Χαρακτηρισμός οξυγαλακτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν από κεφίρ της κυπριακής αγοράςΓενεθλίου, Χριστόφορος 
20292014Χαρακτηρισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας είκοσι οπωροκηπευτικών προϊόντων-βασικών συστατικών της κυπριακής διατροφήςΙωάννου, Αντιγόνη 
20302013Χαρακτηρισμός της μικροβιακής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στην Κύπρο από το πεμπτικό σύστημα κοτόπουλων πάχυνσηςΓιώργος, Κυπριανού 
20312018Χαρακτηρισμός της ποιότητας καρπών πέντε ανεξερεύνητων κυπριακών ποικιλιών ροδιάς (Punica granatum L.)Οικονόμου, Φλωρέντιος 
2032Dec-2019Χαρακτηρισμός των κρασιών και δείκτες του γεωγραφικού και βοτανικού διαχωρισμού τουςΚώστα, Δημήτρης 
20332015Χαρακτηρισμός των κυπριακών οίνων, Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι με βάση το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενοΣπανού, Σμαράγδα 
20342017Χαρουπιά: προοπτικές καλλιέργειας στην ΚύπροΕυσταθίου, Στυλιάνα 
20352015Χαρουπόμελο: φυσικοχημικές ιδιότητες και έλεγχος νοθείαςΑρέστη, Πολυξένη 
20362017Χαρτογράφηση του βιοσυνθετικού μονοπατιού της βιταμίνης Ε στην ελιά (Olea euroaena L.)Γεωργιάδου, Αίγλη 
2037Dec-2020Χημική σύσταση του ελαιολάδου και οξείδωσηΣτρατή, Βασιλική 
20382018Χημικός χαρακτηρισμός και αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελανοϊδινων από θερμικά συμπυκνώμενους χυμούς φρούτωνΓεωργίου, Μαρία 
20392024Χρήση biochar και αχύρου ως εδαφικό υπόστρωμα για την αύξηση βιομάζας κριθαριούΘεοδώρου, Κωνσταντίνος 
2040Jan-2014Χρήση αιθέριων ελαίων φασκομηλιάς για τη διατήρηση καρπών τομάτας σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσηςΡούσος, Χαράλαμπος