Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12365
Title: Χαρακτηρισμός της ποιότητας καρπών πέντε ανεξερεύνητων κυπριακών ποικιλιών ροδιάς (Punica granatum L.)
Authors: Οικονόμου, Φλωρέντιος 
Keywords: Ροδιά;Κυπριακές ποικιλίες;Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: 2018
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Η παγκόσμια παραγωγή της ροδιάς αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της φήμη που απέκτησε για την αντιοξειδωτική ικανότητα του καρπού της και τις ευεργετικές ιδιότητες του, όπως αντιβακτηριακή, αντιδιαβητική και αντικαρκινική. Η σημασία του ροδιού στην υγεία, οδήγησε στην δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων. Επομένως είναι σημαντικό να αξιολογηθούν διάφορες ντόπιες ποικιλίες, ώστε να αποκτηθεί περισσότερη γνώση για τη δυναμικότητα των κυπριακών ποικιλιών ροδιάς. Στόχος είναι να αναγνωρισθούν τυχόν ποικιλίες με μελλοντική προοπτική στην εγχώρια ή διεθνή αγορά. Στην εν λόγω μελέτη εξετάστηκαν και μελετήθηκαν διάφορα χαρακτηριστικά πέντε ντόπιων ποικιλιών (‘Σιοκολάτα’, ‘Ορμηδειώτικη’, ‘Άσπρη’, ‘Παρπέρη’ και ‘Άσπερμη’) τα οποία συγκρίθηκαν με εμπορικές ποικιλίες (‘Wonderful’, ‘Acco’ και ‘PG116’). Για να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κάθε ποικιλίας, εξετάστηκαν τα χαρακτηριστικά για τον καρπό (μήκος, διάμετρος και βάρος), τον κάλυκα (ύψος και διάμετρος), το καρπίδιο (βάρος, ύψος και πλάτος), το σπέρμα (βάρος, ποσοστό ανά καρπίδιο, ύψος και πλάτος), το χυμό (Οξύτητα, ΔΣΣ και δείκτη ωριμότητας). Παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες ιδιαίτερα για το βάρος και το μέγεθος του καρπού και των καρπιδίων. Σημαντική διαφορά βρέθηκε στην ογκομετρούμενη οξύτητα και κατά συνέπεια στον δείκτη ωριμότητας. Αποδείχθηκε ότι οι ντόπιες ποικιλίες είναι γλυκιές. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ντόπιες ποικιλίες ‘Άσπρη’ και ΄Σιοκολάτα’ παρουσιάζουν μια δυναμικότητα, εφόσον κυμάνθηκαν σε όμοια επίπεδα ως προς την αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό, με τις εμπορικές ποικιλίες ‘Wonderful´, ‘PG116’ και ‘Acco’. Επίσης παρουσίασαν αξιόλογα χαρακτηριστικά με την ποικιλία ‘Άσπρη’ να είναι υπερπρώιμη και η ΄Σιοκολάτα’ να έχει πιο χυμώδη καρπίδια.
Description: The last decade pomegranate production has increased and gained large reputation due to the antioxidant activity and health benefits that provides like antibacterial, antifungal and anticancer. The significance of pomegranate lead to the production of a wide range of products. Therefore is essential to evaluate different local cultivars, to gain knowledge for the potential and dynamic of Cyprus pomegranate cultivars. The main objective is the evaluation of local varieties, which they may have future perspective in the local or international market. In the current study five local varieties (‘Siokolata’, ‘Ormideiwtiki’, ‘Aspri’, ‘Parperi’ and ‘Aspermi’), were compared with three commercial varieties (‘Wonderful’, ‘Acco’ and ‘PG116’). To do so, a general evaluation included measurement of the fruit (length, equatorial diameter and weight), aril (weight, length and width), seed (weight, length and width) and juice (acidity, TSS, and MI) characteristics had to be estimated. Significant differences between the cultivars where observed especially for the weight and size of the fruit and arils. Total acidity also had significant difference affecting the Maturity index. It turned out that Cyprus varieties are sweet, showing a preference for sweet pomegranates. The study concluded that the two local varieties ‘Aspri’ and ‘Siokolata’, characterized as sweet and dynamic cultivars, being in the same levels of acceptance by the consumers, compared with the commercial varieties ;Wonderful´, ‘PG116’ and ‘Acco’. The variety ‘Aspri’ was early harvested and ‘Siokolata’ had big juicy arils.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12365
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

952
Last Week
3
Last month
8
checked on May 2, 2024

Download(s) 20

93
checked on May 2, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.