Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/8225
Title: | Πρόσληψη διαιτητικών ινών και καρκίνος του παχέος εντέρου | Authors: | Νικολάου, Ηλίας | Keywords: | Chronic diseases;Dietary fiber;Colorectal cancer | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος Botsaris, George |
Issue Date: | 2015 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Abstract: | Several epimiological studies have reported the protective effect of dietary fiber compare to chronic diseases. This issue has brought a considerable debate with many scientists argue as to whether this protective effect is connected to dietary fiber or dietary components in general. Colorectal cancer constitutes an emerging pathology disease with great impact in health on a global scale. Epidemiological studies indicated that there is an apparent connection among colorectal cancer and diets especially those in Western countries. In this prospective study it has been examined 40 academic journals the period between 1987-2014. Furthermore, epidemiological data have showed similar results. However genetists mention that colorectal cancer is a multivariate disease as well as various risk factors indicated in the development of malignant tumor. Those risk factors are being proposed as genes, age, ethnic background, inflammatory diseases and family history. From everything that has been extended above, it is apparent that dietary fiber indicate a partial protective affect especially those from cereals, whole grains and vegetables. | Description: | Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επισημάνει τον προστατευτικό ρόλο που παρουσιάζουν οι διαιτητικές ίνες έναντι χρόνιων νοσημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου ο οποίος αποτελεί αναδυόμενο παθολογικό νόσημα και επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει συνδεθεί με διαιτητικά μοντέλα που παρουσιάζονται κυρίως σε χώρες της δύσης. Γενικότερα τονίζεται πως διατροφές υψηλές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενοχοποιούνται για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Ερευνητές εκφράζουν πως διατροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και χαμηλές σε ζωικά λίπη και πρωτεΐνη πιθανόν να ελαττώνουν το σχετικό κίνδυνο εμφάνισης. Έτσι λοιπόν, στην παρούσα πτυχιακή διατριβή διερευνήθηκε ο συσχετισμός ανάμεσα στις προσλήψεις των διαιτητικών ινών και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελετήθηκαν 40 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα καλύπτοντας τη χρονική περίοδο 1987-2014 σχετικά με το παρών θέμα, ώστε να διαπιστωθεί ο πιο πάνω συσχετισμός. Στη συνέχεια διασταυρώθηκαν δεδομένα επιδημιολογικών ερευνών αναφέροντας πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό παθολογικό νόσημα στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια, η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η κληρονομικότητα και άλλα χρόνια νοσήματα. Επίσης αναφέρεται πως διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι διαιτητικές ίνες λαχανικών, δημητριακών και δημητριακών ολικής άλεσης παρέχουν μερική προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/8225 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Νικολάου Ηλίας.pdf | 807.14 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
382
Last Week
4
4
Last month
0
0
checked on Nov 22, 2024
Download(s) 5
646
checked on Nov 22, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.