Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/360
Title: Μελέτη της ανάπτυξης μικροοργανισμών σε τυροκομικά απόβλητα για βέλτιστη παράγωγη αιθανόλης και γαλακτικού οξέος
Authors: Νικολάου, Γεωργία 
Keywords: Ethanol;Microorganisms;Lactate
Advisor: Κουτίνας, Μιχάλης
Issue Date: 2013
Department: Department of Environmental Science and Technology
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία, που φέρει τον τίτλο «Μελέτη της ανάπτυξης μικροοργανισμών σε τυροκομικά απόβλητα για βέλτιστη παράγωγη αιθανόλης και γαλακτικού οξέος», εκπονήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, χρονικής διάρκειας δύο εξαμήνων, υπό την επίβλεψη του Λέκτορα Κουτίνα Μιχάλη. Η εργασία αυτή αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, στο θεωρητικό μέρος, αναφέρονται γενικά στοιχεία για την τυροκομία, τον ορό γάλακτος και τους τρόπους χρησιμοποίησής του. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια γενική αναφορά στην τυροκομία και στις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την απόρριψη των τυροκομικών αποβλήτων στο περιβάλλον. Επίσης γίνεται αναφορά σε διάφορους τρόπους αξιοποίησης του τυρόγαλου με την προσθήκη μικροοργανισμών και τη βέλτιστη μετατροπή του σε διάφορα προϊόντα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πειραματικό μέρος, αναλύονται οι μέθοδοι επεξεργασίας τους τυρόγαλου που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο ούτως ώστε να παραχθούν προϊόντα όπως η αιθανόλη με τη ζύμωση του μύκητα Klyveromyses marxianus και το γαλακτικό οξύ με τη ζύμωση του Lactobacillus delbrueckii. Σε αυτό το κεφάλαιο περιγράφεται ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας κάθε συσκευής που χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή των πειραμάτων, όπως επίσης και η διαδικασία χρήσης υλικών, χημικών ουσιών και διαλυμάτων. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων τα οποία προέκυψαν τόσο από τα πειράματα ζύμωσης των μικροοργανισμών όσο και από τα πειράματα ελέγχου παραγωγής προϊόντων. Ακόμη έγινε έλεγχος της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών και προσπάθεια κατανόησης όλων των φαινόμενων που παρατηρήθηκαν και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα πειραματικά αποτελέσματα της εργασίας αυτής και από τη συνολική προσπάθεια μελέτης της συμπεριφοράς των χρησιμοποιούμενων μικροοργανισμών, Klyveromyses marxianus και Lactobacillus delbrueckii, για βέλτιστη παράγωγη αιθανόλης και γαλακτικού οξέος.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/360
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Γεωργία Νικολάου .pdf1 MBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

299
Last Week
1
Last month
6
checked on Apr 30, 2024

Download(s) 5

1,506
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.