Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
  4. Μελέτη ροής και μιρκο-δομικών ιδιότητων του αίαμτος σε γεωμετρία couette
  • Details

Μελέτη ροής και μιρκο-δομικών ιδιότητων του αίαμτος σε γεωμετρία couette

Date Issued
May 2025
Author(s)
Χαραλάμπους, Αλκιβιάδης  
Advisor
Kaliviotis, Efstathios  
Abstract
Η πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανάλυση δειγμάτων Phosphate Buffered Saline (PBS), το οποίο είναι μίγμα αλάτων καλίου και νατρίου, με ερυθρά αιμοσφαίρια και του ολικού αίματος (WB) σε διαφορετικούς ρυθμούς διάτμησης. Ο στόχος είναι η κατανόηση της συσσωμάτωσης των κυττάρων και της ταχύτητας τους. Η διαδικασία ανάλυσης περιλαμβάνει τη συλλογή και προετοιμασία δειγμάτων αίματος, τα οποία υποβάλλονται σε διάφορους ρυθμούς διάτμησης. Στη συνέχεια υποβάλλονται σε εξέταση με τον κατάλληλο εξοπλισμό που προσφέρουν τα εργαστήρια του ΤΕΠΑΚ.
Με την βοήθεια του λογισμικού MATLAB γίνεται ανάλυση των δεδομένων μέσω κώδικα που δημιουργήθηκε για μελέτη εικόνων. Ο κώδικας επιτρέπει την επεξεργασία των εικόνων με την εξαγωγή ποσοτικών παραμέτρων που αφορούν τη συσσωμάτωση και την ταχύτητα των κυττάρων. Από το MATLAB χρησιμοποιείται επίσης και το εργαλείο PIVLAB για ανάλυση της ταχύτητας των δειγμάτων σε όλους τους ρυθμούς διάτμησης που καταγράφονται. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται για συσχετίσεις μεταξύ τους για ταχύτητας ροής και του βαθμού συσσωμάτωσης, δίνοντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του WB και των ερυθρών κυττάρων με PBS.
Τέλος, τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν μέσω γραφημάτων και δείχνουν χρήσιμα στοιχεία για τη μικρορεολογική συμπεριφορά του αίματος. Αυτά τα γραφήματα αντικατοπτρίζουν δείκτες σύγκρισης που προσφέρουν μια οπτική και εύκολη σύγκριση των διαφόρων παραμέτρων, συμβάλλοντας έτσι στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη δυναμική και συμπεριφορά του WB και PBS. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσσωμάτωση μειώνεται με την αύξηση του ρυθμού διάτμησης, ενώ το WB παρουσίασε μεγαλύτερη τάση συσσωμάτωσης από το PBS. Η ταχύτητα των κυττάρων αυξήθηκε με τον ρυθμό διάτμησης. Διαπιστώθηκε επίσης αρνητική συσχέτιση μεταξύ ταχύτητας και συσσωμάτωσης. Η επίδραση του τοιχώματος ήταν εμφανής στις μετρήσεις μεταξύ Plane 1 και Plane 3. Επίσης η ανάλυση σχέσεις συσσωμάτωσης και ταχύτητας, μαζί με την μικρορεολογική ανάλυση έδειξαν τη μεταβαλλόμενη διαφορά του ιξώδες ανάμεσα στο WB και PBS. Η έρευνα συνεισφέρει στη βαθύτερη κατανόηση της αιματικής ροής και της σημασίας της στη διάγνωση.
Subjects

Phosphate Buffered Sa...

ολικού αίματος (WB)

MATLAB

PIVLAB

File(s)
Thumbnail Image
Name

ACHARALAMPOUS_2025_BSC-ABSTRACT.pdf

Size

272.1 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

91bd7e4f6c2f1eb82b4bec1c9f043596

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify