Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32701
Title: | Παγκόσμια μετα-ανάλυση επιπολασμού της Listeria monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) τρόφιμα | Authors: | Ονουφρίου, Ιωάννης Μ. | Keywords: | Listeria monocytogenes;επιπολασμός;RTE τρόφιμα;μετα-ανάλυση | Advisor: | Botsaris, George | Issue Date: | 2024 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Η Listeria monocytogenes, προκαλεί τη Λιστερίωση, μια σοβαρή ασθένεια του ανθρώπου, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό νοσηλειών και θνησιμότητας. Είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο, που εύκολα καταστρέφεται με ήπια θέρμανση, γι’ αυτό και η παρουσία της, ιδιαίτερα σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, θεωρείται εξέχουσας σημασίας και επικινδυνότητας. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να εκτιμήσει τον επιπολασμό της Listeria monocytogenes, το μόνο παθογόνο από τα Listeria spp., αποκλειστικά σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, παγκόσμια, μέσω μελετών που διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες. Μετά από μια μεγάλη διαλογή, όπου απορρίφθηκαν έρευνες για λόγους χρονολογικούς, αποφυγής διπλοεκτιμήσεων, εκτιμήσεων που περιλάμβαναν μη παθογόνα είδη της Λιστέριας, εκτιμήσεων σε μη έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, εκτιμήσεων για περιβάλλοντα εργασίας, καθώς και εκτιμήσεων που δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένες κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (μόνο σε ποσοστά), επιλέγηκαν δεκαέξι μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2018 μέχρι και το 2024 (με εξαίρεση τη μοναδική μελέτη που εντοπίστηκε και αφορά την Κύπρο). Από το συγκεντρωτικό αθροιστικό πίνακα όλων των μελετών, προκύπτει ο μεγαλύτερος επιπολασμός στην κατηγορία «έτοιμων προς κατανάλωση ψαριών & υποπροϊόντων - 7.47%». Ακολούθως, με το ίδιο ακριβώς ποσοστό θετικών δειγμάτων στη Listeria monocytogenes, εκτιμήθηκαν οι κατηγορίες «κρέατα & κρεατοσκευάσματα - 2.51%» και «φρούτα – λαχανικά – χυμοί – σαλάτες - 2.51%». Εξίσου σημαντική εκτίμηση, είναι το μηδενικό ποσοστό και άρα ο ελάχιστος κίνδυνος για την πρόκληση Λιστερίωσης, από τις κατηγορίες «παιδικές τροφές», «προϊόντα με αυγό» και «είδη αρτοποιίας» Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, δυστυχώς όμως με ελάχιστα δείγματα και μεγάλη πιθανότητα στατιστικού λάθους, η νεοφανής κατηγορία έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, «φύτρες - 33.3%», όπου 1 στις 3 βρέθηκε θετική στο παθογόνο της Λιστέριας! | Description: | Listeria monocytogenes causes listeriosis, a serious human disease characterized by a high rate of morbidity and mortality. It is a foodborne pathogen easily destroyed by mild heating and thus, its presence, especially in ready-to-eat foods, is considered prominent and dangerous. The purpose of this work is to estimate the prevalence of Listeria monocytogenes, the only pathogen in Listeria spp., exclusively in ready-to-eat (RTE) foods, worldwide, through studies conducted in different countries. After extensive screening, studies were rejected for reasons of chronology, avoidance of duplicate assessments, assessments that included non-pathogenic Listeria spp., assessments in non-ready-to-eat foods, assessments on work environments, as well as assessments that did not refer to named ready-to-eat food categories (in percentages only), sixteen studies published from 2018 to 2024 were selected (with the exception of the only study identified and concerning Cyprus). From the pooled summary table of all studies, the highest prevalence is assessed in the category of "ready-to-eat fish & by-products – 7.47%". Then, with exactly the same percentage of positive samples for Listeria monocytogenes, the categories "meats & meat products – 2.51%" and "fruits – vegetables – juices – salads - 2.51%" were assessed. An equally important assessment is the zero percentage and therefore the minimal risk of causing listeriosis, in the categories "baby food", "egg products" and "bakery products”. Finally, the modern category of ready-to-eat foods, "sprouts – 33.3%", where 1 in 3 was found to be positive for the listeria pathogen, is of great interest, but unfortunately with few samples and a high probability of a statistical error. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32701 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BSC_Ιωάννης Μ. Ονουφρίου_2024_abstract.pdf | 334.1 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
66
Last Week
2
2
Last month
7
7
checked on Nov 21, 2024
Download(s)
48
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License