Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
  4. Ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατος
  • Details

Ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατος

Date Issued
May 2023
Author(s)
Μαρτούδη, Μαρία  
Advisor
Botsaris, George  
Abstract
Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει απαραίτητα το κρέας ως συστατικό, αφού τείνει να είναι πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Γι’ αυτό και η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων καλείται να παραδίδει προϊόντα κρέατος ελεύθερα από οποιοδήποτε κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του καταναλωτή (δημόσια υγεία). Για την διασφάλιση των προϊόντων κρέατος είναι αναγκαίο να διενεργούνται οι απαραίτητοι προληπτικοί έλεγχοι και ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια τροφίμων και ποιότητα.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων, αφού μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στην παραγωγή με πολύ μεγάλο κόστος όμως, το κυριότερο είναι οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στον άνθρωπο, ανάλογα με το παθογόνο μικροοργανισμό, όπου μπορεί να είναι μια τροφική λοίμωξη και δηλητηρίασή έως το θάνατο.
Όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν ήταν συνολικά 86 και αναλύθηκαν για τις μικροβιολογικές παραμέτρους TVC, Salmonella spp., Listeria spp., E. coli, S. aureus. Παράμετροί που λήφθηκαν υπόψη είναι το είδος: χοιρομέρι, λούντζα, χαμ, χαμ γαλοπούλας, παραδοσιακά λουκάνικα) και αν τα προϊόντα ήταν προ συσκευασμένα ή κοπής. Κάθε πειραματικός κύκλος διαρκούσε μια εβδομάδα. Όλα τα δείγματα που ήταν ύποπτα για Listeria spp. & Salmonella spp. υποβλήθηκαν σε μοριακή ταυτοποίηση και οροθέτηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν 2 θετικά δείγματα από παραδοσιακά λουκάνικα για Salmonella spp. και E.coli, 1 δείγμα από χοιρομέρι & 1 δείγμα από χαμ γαλοπούλας για Listeria spp. Κανένα δείγμα δεν βρέθηκε μολυσμένο από S.aureus. Πάνω από τα όρια βρέθηκαν δείγματα για την ολική μικροβιακή χλωρίδα και για τα LAB. Τέλος, ελάχιστη ήταν η διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα που ήταν προ συσκευασμένα σε σχέση με τα προϊόντα κοπής.
Subjects

προϊόντα κρέατος

παθογόνοι μικροοργανι...

File(s)
Thumbnail Image
Name

MSc_Thesis_Maria_Martoudi_2023_abstract.pdf

Size

180.3 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

47511b12f6291ffd20e68428ee5a48db

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify