Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30556
Title: Ανίχνευση Listeria spp. και Listeria monocytogenes σε δείγματα από αποχετεύσεις βιομηχανίας αλλαντικών
Authors: Κοιλάνη, Βιολέττα 
Keywords: Listeria spp.;Listeria monocytogenes;δείγματα;αποχετεύσεις
Advisor: Botsaris, George
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Abstract: Οι βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που χρίζουν άμεσης σημασίας και πρόληψης είναι και η πιθανή επιμόλυνση από παθογόνα βακτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα είδη του γένους Listeria και ειδικότερα η L. monocytogenes, καθιστώντας αυτόματα τον περιβαλλοντικό έλεγχο σε μια τέτοια περίπτωση, υψίστης σημασίας. Επομένως, η μελέτη αυτή, είχε ως απώτερο σκοπό να εξετάσει την παρουσία Listeria spp. και L. monocytogenes, σε αποχετεύσεις αλλαντοβιομηχανίας. Συνολικά, πάρθηκαν 80 δείγματα (40 ανά δειγματοληψία) τα οποία αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μεθόδους καλλιέργειας σε εκλεκτικά θρεπτικά υποστρώματα Aloa και Palcam για την ανίχνευση των παθογόνων. Ακολούθως, η ταυτοποίηση πραγματοποιήθηκε με μοριακές μεθόδους PCR και ηλεκτροφόρησης. Η παρουσία Listeria spp. στα δείγματα ανά δειγματοληψία ήταν 15% εκ των οποίων το 11.25% ήταν από αποχετεύσεις δωματίων επεξεργασίας, το 1.25% από αποχέτευση διαδρόμου όπου παρέμεναν νωπά κρέατα σε ειδικά δοχεία που προορίζονταν για επεξεργασία και το 2.5% από αποχετεύσεις δωμάτιου όπου γινόταν το πλύσιμο και η αποθήκευση των βαγονιών μεταφοράς. Επιπλέον, η παρουσία L. monocytogenes στα δείγματα ήταν 7.5% εκ των οποίων το 5% ήταν από αποχετεύσεις δωματίων επεξεργασίας και το 2.5% από την αποχέτευση διαδρόμου (Point F). Η ταυτοποίηση Listeria spp. και L. monocytogenes στις αποχετεύσεις δηλώνει την μόλυνση του περιβάλλοντος επεξεργασίας, με τα αποτελέσματα να υποδεικνύουν τη σημασία της σωστής εφαρμογής και ανασκόπησης του προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης της βιομηχανίας παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων.
Description: The food production and processing industries face a variety of health challenges. One of the most serious challenges that require immediate attention and prevention is the potential contamination by pathogenic bacteria. A typical example is Listeria species and in particular L. monocytogenes, which automatically makes environmental control in such a case of paramount importance. Therefore, this study, had the ultimate aim to investigate the existence of Listeria spp. and L. monocytogenes, in botanical industry drains. A total of 80 samples (40 per sampling) were taken and analysed using culture methods on selective nutrient substrates Aloa and Palcam for detection of the pathogens. Subsequently, identification was carried out by molecular PCR and electrophoresis methods. The presence of Listeria spp. in the samples was 15% of which 11.25% was from processing room drains, 1.25% from aisle drains where fresh meat remained in special containers intended for processing and 2.5% from room drains where washing and storage of transport wagons was done. In addition, the presence of L. monocytogenes in the samples was 7.5% of which 5% was from processing room drains and 2.5% from the corridor drain (Point F). The identification of Listeria spp. and L. monocytogenes in the drains indicates the contamination of the processing environment, with the results indicating the importance of proper implementation and review of the cleaning and disinfection program of the meat processing areas.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30556
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ABSTRACT_BSc_Βιολέττα Κοιλάνη_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ194.11 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

106
Last Week
1
Last month
5
checked on Oct 4, 2024

Download(s) 50

90
checked on Oct 4, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons