Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26729
Title: Η μετάφραση και προσαρμογή ερωτηματολογίου για τον αντίκτυπο της αφασίας ΑΙQ-21 στα ελληνικά: μια πιλοτική μελέτη
Authors: Σεραφείμ, Μάριος 
Keywords: Αφασία;Ποιότητα ζωής;Ερωτηματολόγιο για τον αντίκτυπο της αφασίας AIQ-21-GR;Εγκυρότητα περιεχομένου
Advisor: Χαραλάμπους, Μαρίνα
Issue Date: May-2022
Department: Department of Rehabilitation Sciences
Faculty: Faculty of Health Sciences
Abstract: Η αφασία είναι μια σοβαρή επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και είναι στενά συνυφασμένη με μείωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου που φέρει το σύμπτωμα αλλά και της οικογένειας του. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητός ο αντίκτυπος που επιφέρει στην ποιότητα ζωής των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου ώστε να διαμορφωθούν ουσιαστικοί στόχοι αποκατάστασης για τα άτομα με αφασία (ΑΜΑ). Υπάρχουν ελάχιστα εργαλεία διαθέσιμα στα Ελληνικά για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής στα άτομα με αφασία και τα οποία ενσωματώνουν τις απόψεις των ατόμων με αφασία (ΑΜΑ). Το ερωτηματολόγιο για τον αντίκτυπο της αφασίας AIQ-21 μετρά την ποιότητα ζωής με την αφασία από την οπτική γωνία των ατόμων με αφασία. Σκοπός της μελέτης ήταν η μετάφραση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου AIQ-21 στα Ελληνικά (AIQ-21-GR) καθώς και η διερεύνηση της εγκυρότητας του περιεχομένου του. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, διαμορφώθηκαν επιτροπές που μετάφρασαν το ερωτηματολόγιο AIQ-21-GR στα Ελληνικά και έλεγξαν την καταλληλόλητά του. Πραγματοποιήθηκε πιλοτική μελέτη της μετάφραση με n=16 τελειόφοιτους φοιτητές λογοθεραπείας. Όσον αφορά την εγκυρότητα προσώπου φάνηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση (Pearson’s r =0.983, p-value < .001) μεταξύ των μέσων βαθμολογιών των τελειόφοιτων φοιτητών. Επιπλέον, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές COSMIN για τον έλεγχο της εγκυρότητας του περιεχομένου, πραγματοποιήθηκαν γνωστικές συνεντεύξεις σε 16 τελειόφοιτους φοιτητές λογοθεραπείας, σε n=6 άτομα με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε n=4 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς αφασία και σε n=24 υγιές άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μετάφρασης και προσαρμογής του ερωτηματολόγιο AIQ-21-GR έδειξαν ότι έχει κατάλληλο περιεχόμενο και παρουσιάζει υψηλή εγκυρότητα περιεχομένου. Υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0.016) μεταξύ των βαθμολογιών των ατόμων με αφασία και των υγειών ατόμων, με την τιμή Mann-Whitney U να ανέρχεται στο 72. Συνεπώς, το AIQ-21-GR είναι ένα εργαλείο το οποίο παρουσιάζει υψηλή εγκυρότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ελληνόφωνα άτομα με αφασία σε κλινικά και ερευνητικά περιβάλλοντα.
Description: Η αφασία είναι μια σοβαρή επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και είναι στενά συνυφασμένη με μείωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου που φέρει το σύμπτωμα αλλά και της οικογένειας του. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητός ο αντίκτυπος που επιφέρει στην ποιότητα ζωής των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου ώστε να διαμορφωθούν ουσιαστικοί στόχοι αποκατάστασης για τα άτομα με αφασία (ΑΜΑ). Υπάρχουν ελάχιστα εργαλεία διαθέσιμα στα Ελληνικά για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής στα άτομα με αφασία και τα οποία ενσωματώνουν τις απόψεις των ατόμων με αφασία (ΑΜΑ). Το ερωτηματολόγιο για τον αντίκτυπο της αφασίας AIQ-21 μετρά την ποιότητα ζωής με την αφασία από την οπτική γωνία των ατόμων με αφασία. Σκοπός της μελέτης ήταν η μετάφραση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου AIQ-21 στα Ελληνικά (AIQ-21-GR) καθώς και η διερεύνηση της εγκυρότητας του περιεχομένου του. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, διαμορφώθηκαν επιτροπές που μετάφρασαν το ερωτηματολόγιο AIQ-21-GR στα Ελληνικά και έλεγξαν την καταλληλόλητά του. Πραγματοποιήθηκε πιλοτική μελέτη της μετάφραση με n=16 τελειόφοιτους φοιτητές λογοθεραπείας. Όσον αφορά την εγκυρότητα προσώπου φάνηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση (Pearson’s r =0.983, p-value < .001) μεταξύ των μέσων βαθμολογιών των τελειόφοιτων φοιτητών. Επιπλέον, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές COSMIN για τον έλεγχο της εγκυρότητας του περιεχομένου, πραγματοποιήθηκαν γνωστικές συνεντεύξεις σε 16 τελειόφοιτους φοιτητές λογοθεραπείας, σε n=6 άτομα με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε n=4 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς αφασία και σε n=24 υγιές άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μετάφρασης και προσαρμογής του ερωτηματολόγιο AIQ-21-GR έδειξαν ότι έχει κατάλληλο περιεχόμενο και παρουσιάζει υψηλή εγκυρότητα περιεχομένου. Υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0.016) μεταξύ των βαθμολογιών των ατόμων με αφασία και των υγειών ατόμων, με την τιμή Mann-Whitney U να ανέρχεται στο 72. Συνεπώς, το AIQ-21-GR είναι ένα εργαλείο το οποίο παρουσιάζει υψηλή εγκυρότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ελληνόφωνα άτομα με αφασία σε κλινικά και ερευνητικά περιβάλλοντα.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26729
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Μάριο_Σεραφείμ_Πτυχιακή Τελικό.pdfFulltext690.5 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 20

153
Last Week
2
Last month
14
checked on May 1, 2024

Download(s) 20

272
checked on May 1, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons