Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/220
Title: Χρωματογραφικός προσδιορισμός ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης στον ελαιοκαρπό
Authors: Ευριπίδου, Ειρήνη 
Keywords: Liquid Chromatography;Oleuropein;Hydroxytyrosol
Advisor: Tsaltas, Dimitrios
Goulas, Vlasios
Fotopoulos, Vasileios
Issue Date: 2013
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Aim of this thesis was the ratification of a high performance liquid chromatography method to study the effects of the cultivar, of environmental conditions and ripening stage of the olive drupe, to the concentration of oleuropein and hydroxytyrosol. This research paper is divided into three sections, the theoretical, the experimental, and the results section. The first section lists data on the chemical composition, growth, maturation and harvest of the olive drupe. Furthermore this section provides information on the phenolic compounds in general and specifically to the chemistry, structure and pharmaceutical properties of both oleuropein and hydroxytyrosol based on the literature. Finally there is an epigrammatic reference to the principles of high performance liquid chromatography and the chromatographic study of oleuropein and hydroxytyrosol . The experimental section describes the experimental procedure followed for chromatographic determination of oleuropein and hydroxytyrosol contained in the olive drupe. Finally the results are divided into two parts: the results of the ratification of the method and the results of the chromatographic assay. The results of the ratification for the present study, indicate that the chromatographic method used to determine oleuropein and hydroxytyrosol in olive drupes, is suitable for the purpose for which it was developed, with a very good linear co-relation between the concentration and the response of the detector throughout the studied concentration range (r > 0,99%). The results of the chromatographic assay showed that the concentration of both oleuropein and hydroxytyrosol vary depending on cultivar, environmental conditions and stage of maturation of the olive drupe.
Description: Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν, η επικύρωση μεθόδου υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης για να μελετηθεί η επίδραση της ποικιλίας, των περιβαλλοντικών συνθηκών και της ωρίμανσης του ελαιόκαρπου, στη συγκέντρωση της ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης. Η παρούσα ερευνητική εργασία χωρίζεται σε τρία τμήματα, το θεωρητικό μέρος, το πειραματικό και τα αποτελέσματα. Στο πρώτο παρατίθενται πληροφορίες για τη χημική σύσταση, την ανάπτυξη, την ωρίμανση και τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Ακόμα στο τμήμα αυτό δίνονται πληροφορίες για τις φαινολικές ενώσεις γενικά και ειδικότερα για τη χημεία, τη δομή και τις φαρμακευτικές ιδιότητες τόσο της ελαιοευρωπαΐνης όσο και της υδροξυτυροσόλης. Τέλος γίνεται συνοπτική αναφορά στις βασικές αρχές της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης και στην χρωματογραφική μελέτη της ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης. Στο πειραματικό μέρος περιγράφονται η πειραματική διαδικασία που ακολουθήθηκε για χρωματογραφικό προσδιορισμό ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης στον ελαιόκαρπο. Τέλος τα αποτελέσματα χωρίζονται σε δύο μέρη: τα αποτελέσματα από την επικύρωση της μεθόδου και τα αποτελέσματα από τον χρωματογραφικό προσδιορισμό. Τα αποτελέσματα από τα στοιχεία επικύρωσης, της παρούσας εργασίας, δείχνουν ότι η χρωματογραφική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης στον ελαιόκαρπο είναι κατάλληλη για τον σκοπό για τον οποίο αναπτύχθηκε, με πολύ ικανοποιητική ευθύγραμμη συνάρτηση ανάμεσα στην συγκέντρωση και στην απόκριση του ανιχνευτή σε όλη την υπό μελέτη περιοχή συγκεντρώσεων (r > 0,99%). Η εφαρμογή της μεθόδου έδειξε ότι η συγκέντρωση τόσο της ελαιοευρωπαΐνης όσο και της υδροξυτυροσόλης διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το στάδιο ωρίμανσης.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/220
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή η αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Irini EvripidouThesis Abstract.pdf96.82 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

267
Last Week
1
Last month
0
checked on Nov 21, 2024

Download(s)

98
checked on Nov 21, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.