Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18813
Title: Ανίχνευση Εντεροβακτηριδίων, Κολοβακτηριδίων, E. Coli, και Salmonella Spp., σε γαλακτοπαραγωγικά βουστάσια της Κύπρου
Authors: Λοϊζου, Ιωάννα 
Keywords: E.coli;Salmonella spp;Εντεροβακτηρίδια;Κολοβακτηρίδια
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: May-2020
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment
Abstract: Στην Κυπριακή Δημοκρατία το αγελαδινό γάλα καταναλώνεται σε υψηλό ποσοστό πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού καθώς και τις ευπαθής ομάδες. Το νωπό αγελαδινό γάλα, λόγω των υψηλών θρεπτικών συστατικών που διακατέχει, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής επιμόλυνσης από μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Κύριοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που παρουσιάζονται στο νωπό αγελαδινό γάλα είναι το E.coli O157:H7 καθώς και τα παθογόνα είδη της Σαλμονέλας. Το εντεροαιμοραγικό στέλεχος E.coli O157:H7 μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Τα παθογόνα είδη της Σαλμονέλας μπορούν να προκαλέσουν εντερικό πυρετό, ως αποτέλεσμα να συνιστούν είδη εξαιρετικής επικινδυνότητας για τον άνθρωπο. Η υφιστάμενη έρευνα αποτελεί μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες αναφορές που προσδιορίζουν τα ποσοστά ανίχνευσης των μικροοργανισμών, στο αγελαδινό νωπό γάλα της Κύπρου. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν ο υπολογισμός της ολικής μικροβιακής χλωρίδας (ΟΜΧ) του νωπού αγελαδινού γάλακτος και ο προσδιορισμός του ποσοστού ανίχνευσης κολοβακτηριδίων, εντεροβακτηριδίων, Salmonella spp., και E.coli. των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων, των βοοειδών της Κύπρου για το 2019-2020. Από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες Κύπρου δόθηκαν δείγματα από 51 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες (n=51). Από τα δείγματα αυτά το 78,43% (40) παρουσίασαν Εντεροβακτηρίδια, το 70,5% (36) παρουσίασαν κολοβακτηρίδια, το 19.60% (10) παρουσίασαν E.coli και το 7,8% (4) ήταν θετικά σε Salmonella spp.Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν με επιδημιολογικά στοιχεία διαφορετικών χωρών για διαφορετικές χρονικές περιόδους, για να προσδιοριστεί μια συνολική εικόνα των επιπέδων της υγιεινής κατάστασης, των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων βοοειδών του νησιού. Τα υφιστάμενα στοιχεία θα αποτελέσουν βασικά δεδομένα αξιολόγησης και βελτίωσης της μικροβιολογικής ποιότητας του νωπού αγελαδινού γάλακτος, με την θέσπιση κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής όπου κρίνεται απαραίτητο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διεξήχθησαν, η Κύπρος φαίνεται να έχει χαμηλό ποσοστό ανίχνευσης Salmonella spp και E.coli στα βοοειδή σε σχέση με άλλες χώρες.
Description: Fresh cow's milk contains high nutrients, which are the source of energy for pathogenic microorganisms and can therefore cause serious foodborne infections. The main pathogenic microorganisms are E.coli O157: H7 and Salmonella spp. The enterohemorrhagic strain E.coli O157:H7 can cause hemolytic uremic syndrome (HUS). Pathogenic Salmonella spp. can cause intestinal fever, making it extremely dangerous for humans. The current research is one of the first documented reports to determine the detection rates of microorganisms in Cyprus. The aim of the present study is to determine the total viable count (TVC) of fresh cow's milk and more importantly to determine the detection rate of coliform bacteria, enterobacteriaceae, Salmonella spp. and E.coli for all the cow-dairy farms of Cyprus for 2019-2020. The veterinary services of Cyprus provided samples from 51 dairy farms (n = 51). Out of these samples, 7.8% (4) were positive for Salmonella spp., 19.60% were positive for E.coli (10), 70.5% (36) were positive for coliform bacteria, and 78.43% (40) were positive for enterobacteriaceae. These results were compared with epidemiological data from different countries for different periods of time, to determine the overall condition of the levels of hygiene in the dairy farms of Cyprus. The existing data will be primary data for the evaluation and improvement of the microbiological quality of fresh cow's milk, by establishing rules of good hygiene practice, where necessary. In comparison to other countries, Cyprus appears to have a low detection rate of Salmonella spp. and E.coli in cow dairy farms.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18813
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Ιωάννα Λοΐζου_2020_Abstract.pdfAbstract193.25 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

269
Last Week
0
Last month
2
checked on Dec 3, 2024

Download(s) 50

146
checked on Dec 3, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons