Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18559
Title: Quality and safety of fresh endive; Effect of spearmint and lavender essential oils treatment
Authors: Xylia, Panayiota 
Keywords: Leafy vegetables;Balanced diet
Advisor: Botsaris, George
Issue Date: Mar-2016
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Leafy vegetables such as endive constitute an important part of a balanced diet. They are perishable products and can be contaminated throughout the food chain. Processing of leafy vegetables, including washing, may reduce the microbiological load of vegetables. Many studies have reported that chlorine, the most commonly used disinfectant agent in the food industry, fails to reduce the microbial load of fresh produce products and further more can adversely affect human health. The aim of this study was to evaluate the appropriate concentrations of lavender and spearmint essential oils (EOs) and their mixture that do not affect the acceptability of endive, as well as their antimicrobial effect against four major food borne pathogens on fresh endive. The results of this study indicate that the tested concentrations of EOs (0.001%, 0.01% and 0.1%) that did not adversely affect the organoleptic characteristics of endive resulted in a small but significant decrease of the microbial population of S. aureus, L. monocytogenes, S. Enteritidis and E. coli. Furthermore a decrease in endive’s antioxidants and total phenolics was observed with the increase of the EOs concentration.
Description: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το αντίδι, αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι ευπαθή προϊόντα και μπορούν να μολυνθούν διαμέσου της τροφικής αλυσίδας. Η επεξεργασία των φυλλωδών λαχανικών, συμπεριλαμβανομένης της πλύσης, μπορεί να μειώσει το μικροβιολογικό φορτίο των λαχανικών. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η χλωρίνη, ο πιο κοινός απολυμαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία των τροφίμων, αδυνατεί να μειώσει το μικροβιακό φορτίο των νωπών προϊόντων και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις κατάλληλες συγκεντρώσεις των αιθέριων ελαίων λεβάντας και δυόσμου και του μείγματός τους, οι οποίες δεν επηρεάζουν αρνητικά την αποδοχή του αντιδιού καθώς και της αντιμικροβιακής τους δράσης ενάντια σε τέσσερα σημαντικά τροφογενή παθογόνα στο φρέσκο αντίδι. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις των αιθέριων ελαίων που εξετάστηκαν (0,001%, 0,01% και 0,1%) και δεν επηρέαζαν αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αντιδιού, οδήγησαν σε μικρή αλλά σημαντική μείωση του μικροβιακού πληθυσμού των S. aureus, L. monocytogenes, S. Enteritidis and E. coli. Επιπλέον παρατηρήθηκε μια μείωση στα αντιοξειδωτικά του αντιδιού με την αύξηση της συγκέντρωσης των αιθέριων ελαίων.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18559
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 10

146
Last Week
0
Last month
0
checked on Nov 21, 2024

Download(s) 10

78
checked on Nov 21, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons