Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14950
Title: Μικροβιολογική ποιότητα σε σνακ πατάτας και στο περιβάλλον παραγωγής τους στην Κύπρο
Authors: Ασχανιάν, Άντρια 
Keywords: πατάτα;μεταποίηση;μικροβιολογική ποιότητα;αξιολόγηση
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: May-2019
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Πολλοί τύποι αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών υπάρχουν σε φρέσκες, ελάχιστα επεξεργασμένες και πλήρως μεταποιημένες πατάτες. Οι πατάτες μεταποιούνται σε πολλά προϊόντα, όπως κατεψυγμένα, αποξηραμένα, έτοιμα για κατανάλωση κ.α. Η μικροβιολογική ποιότητα των τελικών προϊόντων πατάτας επηρεάζεται από τη φυσική μικροχλωρίδα, το στάδιο επεξεργασίας, το χειρισμό και τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας σε πατατάκια (chips), αλλά και της ατμόσφαιρας σε εργοστάσιο παραγωγής αλμυρών σνακ στην Κύπρο στα διάφορα στάδια παραγωγής. Συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας του αέρα χρησιμοποιήθηκαν θρεπτικά υποστρώματα PCA, RBDA για την απαρίθμηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας (ΟΜΧ), ζύμες και μύκητες, αντίστοιχα. Για τα chips έγινε ανάλυση για τα παραπάνω, και ενός επιπλέον θρεπτικού υποστρώματος, το VRBLA, για τον προσδιορισμό των Enterobacteriaceae. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν αποδεκτά ως προς το μικροβιακό φορτίο, και δεν φέρουν κάποιο μικροβιολογικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης.
Description: Many types of alien and pathogenic microorganisms are found in fresh, minimally processed and fully processed potatoes. Potatoes are processed into many products, such as frozen, dried, ready-to-eat etc. The microbiological quality of the finished potato products is influenced by the natural microflora, the processing stage, the handling and the human factor. The purpose of this study is to evaluate the microbiological quality of potato chips and the atmosphere in a salty snack factory in Cyprus at the various stages of production. Specifically, for the assessment of the microbiological quality of the air, PCA, RBDA nutrient substrates for total microbial flora (DMX), yeasts and fungi were used, respectively. The potato chips analyzed for the above, and an additional nutrient substrate, VRBLA, for the determination of Enterobacteriaceae. The results of the study show acceptable microbial load, and do not pose a microbiological risk to consumers. However, there is possibility of further improvement.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14950
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΣΧΑΝΙΑΝ ΑΝΤΡΙΑ.pdf195.99 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

157
Last Week
2
Last month
4
checked on Nov 8, 2024

Download(s) 20

76
checked on Nov 8, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.