Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/10232
Title: | Μικροβιολογική ποιότητα έτοιμων προς κατανάλωση σαλατών | Authors: | Στεργίου, Σοφία | Keywords: | Ready to eat salads;Foodborne pathogen microorganism;Phytochemicals | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος | Issue Date: | May-2017 | Abstract: | In this present study entitled "Microbiological quality and quality characteristics of salads ready for consumption", the microbiological loads of the RBCs was studied in the first part and in the second part their qualitative characteristics regarding the concentration of antioxidants and total phenols. It is noteworthy that for the first time such microbiological study was conducted in Cyprus. The samples obtained were analyzed for the following parameters: total viable microflora (TVC), microorganisms of the Enterobacteriaceae family, Coliforms, Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp. and measurement of phenols and antioxidants (DPPH, FRAP, ABTS). The results found that, although the RTEs are ready meals which do not need to be further processed because of their production process, they need to be processed by the consumer in part either with water or with a disinfectant (vinegar, lemon) to cleanse the product. The results showed the presence of high microbial load, as well as pathogenic microorganisms (Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp.). In addition, high concentrations of total phenols and antioxidants were measured in salad samples, resulting in a high concentration of phytochemicals. | Description: | Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη, με τίτλο ≪Μικροβιολογική ποιότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά έτοιμων προς κατανάλωση σαλατών≫, μελετήθηκαν στο πρώτο μέρος το μικροβιολογικό φορτίο των ΕΚΣ και στο δεύτερο μέρος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ως προς τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και ολικών φαινολών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάχθηκε τέτοιου είδους μικροβιολογική μελέτη στην Κύπρο. Τα δείγματα τα οποία πάρθηκαν αναλύθηκαν για τις ακόλουθες παραμέτρους: Ολική Μικροβιακή Μικροχλωρίδα (ΟΜΧ), μικροοργανισμοί της οικογένειας Enterobacteriaceae, Coliforms, Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp. και μέτρηση φαινολών και αντιοξειδωτικών (DPPH, FRAP, ABTS). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι, αν και οι ΕΚΣ είναι έτοιμα γεύματα τα οποία δεν χρήζουν περαιτέρω επεξεργασία, λόγω της παραγωγικής τους διαδικασίας, χρειάζεται να επεξεργαστούν από τον καταναλωτή μερικώς είτε με νερό είτε με κάποιο απολυμαντικό (ξύδι, λεμόνι) προς την εξυγίανσή του προϊόντος. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία υψηλού μικροβιακού φορτίου, όπως και παθογόνων μικροοργανισμών (Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp.). Επιπροσθέτως, μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ολικών φαινολών και αντιοξειδωτικών στα δείγματα σαλατών, που συνεπάγεται σε υψηλή συγκέντρωση φυτοχημικών. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/10232 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Στεργίου Abstract.pdf | 315.08 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
183
Last Week
1
1
Last month
3
3
checked on Dec 3, 2024
Download(s) 5
80
checked on Dec 3, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.