Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/10216
Title: | Μικροβιολογική ποιότητα παγωμένου καπνιστού σολομού | Authors: | Κασενίδη, Κατερίνα | Keywords: | Μicrobiology;Quality;Smoked;Salmon | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος | Issue Date: | 2017 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management | Abstract: | The present study aims at the overall investigation of the microbiological quality of frozen smoked salmon and the introduction of new methods of treatment from the scientific literature. The microbiological quality of salmon is influenced by many parameters, both qualitative and microbiological, as well as by the processing method. Qualitative parameters include water retention capacity, texture and color. Microbiological parameters encompass all possible hazards that can affect the quality, appearance and sustainability of the final product. In this category we find spoilage microorganisms, pathogenic bacteria as well as parasites. Finally, reference is made to the methods of processing frozen smoked salmon. Two methods are analyzed, high pressure treatment and radiation treatment. | Description: | Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη συνολική διερεύνηση της μικροβιολογικής ποιότητας του παγωμένου καπνιστού σολομού και τη παράθεση νέων μεθόδων επεξεργασίας από την επιστημονική βιβλιογραφία. Η μικροβιολογική ποιότητα του σολομού επηρεάζεται από πολλούς παραμέτρους, ποιοτικούς και μικροβιολογικούς, καθώς επίσης και από την μέθοδο επεξεργασίας. Οι ποιοτικοί παράμετροι συμπεριλαμβάνουν την ΙΣΝ, την υφή και το χρώμα. Οι μικροβιολογικοί παράμετροι εμπερικλείουν όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα, την εμφάνιση αλλά και την διατηρησιμότητα του τελικού προϊόντος. Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε τους αλλοιωγόνους μικροοργανισμούς, τα παθογόνα βακτήρια καθώς επίσης και τα παράσιτα. Τέλος, γίνεται αναφορά στις μεθόδους επεξεργασίας του παγωμένου καπνιστού σολομού. Αναλύονται δύο μέθοδοι, η επεξεργασία με υψηλή πίεση και η επεξεργασία με ακτινοβολία. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/10216 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΚΑΣΕΝΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf | Abstract | 247.06 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
181
Last Week
1
1
Last month
0
0
checked on Nov 21, 2024
Download(s) 50
85
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.