Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/8751
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Δρούζα, Χρυσούλα | - |
dc.contributor.advisor | Τζωρτζάκης, Νίκος Γ. | - |
dc.contributor.author | Γεωργίου, Ελένη | - |
dc.date.accessioned | 2016-07-29T09:23:24Z | - |
dc.date.available | 2016-07-29T09:23:24Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/8751 | - |
dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης των βοτάνων και μπαχαρικών και άλλων φυτικών ιστών στις φυσικοχημικές σταθερές ποιότητας του ελαιολάδου. Τα αρωματικά φυτά αποξηράθηκαν με δύο τρόπους στον φούρνο και στον λυοφυλιωτή. Χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίαs Κυπριακής παραγωγής, και έγινε προσθήκη των βοτάνων και των μπαχαρικών μέσα στο ελαιόλαδο είτε σε αλεσμένη μορφή είτε σε μορφή κομματιών. Αφού τα βότανα και τα μπαχαρικά έμειναν στο ελαιόλαδο για ένα μήνα έγινε ο διαχωρισμός τους με φιλτράρισμα υπό κενό. Τα δείγματα μετά το φιλτράρισμα τοποθετήθηκαν στο ψυγείο συντήρησης σε θερμοκρασία 4 °C. Η μελέτη της επίδρασης των αρωματικών φυτών, βοτάνων και μπαχαρικών, στο ελαιόλαδο έγινε με προσδιορισμό του αριθμού οξύτητας, εκφρασμένη σε % περιεκτικότητα ελαϊκό οξύ, του αριθμού των υπεροξειδίων, σε meqO2/kg ελαιολάδου, και με την Φασματοφωτομετρική εξέταση στο υπεριώδες των τιμών Κ232, Κ268 και ΔΚ. Οι ολικές φαινολικές ενώσεις προσδιορίστηκαν με την μέθοδο Folin-Ciocalteu και εκφράστηκαν σε mg Γαλλικού οξέος/ kg ελαιολάδου. Τα αρωματικά φυτά μετέβαλαν τους δείκτες ποιότητας του ελαιολάδου, κύρια η ρίγανη, το δεντρολίβανο και ο μάραθος. Τα έλαια αρωματισμένα με ρίγανη και δεντρολίβανο παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό εκχυλισμένων φαινολικών ενώσεων στα αρωματισμένα ελαιόλαδα. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.subject | Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο | en_US |
dc.subject | Kορωνέικη | en_US |
dc.subject | Αρωματικά βότανα | en_US |
dc.subject | Μπαχαρικά | en_US |
dc.subject | Οξύτητα | en_US |
dc.subject | Αριθμός υπεροξειδίου | en_US |
dc.subject | Κ232 | en_US |
dc.subject | Κ268 | en_US |
dc.subject | Folin-Ciocalteu | en_US |
dc.title | Μελέτη της επίδρασης βοτάνων και μπαχαρικών στους δείκτες ποιότητας του ελαιόλαδου | en_US |
dc.type | Bachelors Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.dept.handle | 123456789/3 | en |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2015-2016 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec | - |
item.openairetype | bachelorThesis | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-2630-4323 | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-2719-6627 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Περίληψη.pdf | 209.52 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 20
448
Last Week
2
2
Last month
5
5
checked on Feb 3, 2025
Download(s) 20
259
checked on Feb 3, 2025
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.