Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8751
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΔρούζα, Χρυσούλα-
dc.contributor.advisorΤζωρτζάκης, Νίκος Γ.-
dc.contributor.authorΓεωργίου, Ελένη-
dc.date.accessioned2016-07-29T09:23:24Z-
dc.date.available2016-07-29T09:23:24Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8751-
dc.description.abstractΗ παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης των βοτάνων και μπαχαρικών και άλλων φυτικών ιστών στις φυσικοχημικές σταθερές ποιότητας του ελαιολάδου. Τα αρωματικά φυτά αποξηράθηκαν με δύο τρόπους στον φούρνο και στον λυοφυλιωτή. Χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίαs Κυπριακής παραγωγής, και έγινε προσθήκη των βοτάνων και των μπαχαρικών μέσα στο ελαιόλαδο είτε σε αλεσμένη μορφή είτε σε μορφή κομματιών. Αφού τα βότανα και τα μπαχαρικά έμειναν στο ελαιόλαδο για ένα μήνα έγινε ο διαχωρισμός τους με φιλτράρισμα υπό κενό. Τα δείγματα μετά το φιλτράρισμα τοποθετήθηκαν στο ψυγείο συντήρησης σε θερμοκρασία 4 °C. Η μελέτη της επίδρασης των αρωματικών φυτών, βοτάνων και μπαχαρικών, στο ελαιόλαδο έγινε με προσδιορισμό του αριθμού οξύτητας, εκφρασμένη σε % περιεκτικότητα ελαϊκό οξύ, του αριθμού των υπεροξειδίων, σε meqO2/kg ελαιολάδου, και με την Φασματοφωτομετρική εξέταση στο υπεριώδες των τιμών Κ232, Κ268 και ΔΚ. Οι ολικές φαινολικές ενώσεις προσδιορίστηκαν με την μέθοδο Folin-Ciocalteu και εκφράστηκαν σε mg Γαλλικού οξέος/ kg ελαιολάδου. Τα αρωματικά φυτά μετέβαλαν τους δείκτες ποιότητας του ελαιολάδου, κύρια η ρίγανη, το δεντρολίβανο και ο μάραθος. Τα έλαια αρωματισμένα με ρίγανη και δεντρολίβανο παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό εκχυλισμένων φαινολικών ενώσεων στα αρωματισμένα ελαιόλαδα.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΕξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδοen_US
dc.subjectKορωνέικηen_US
dc.subjectΑρωματικά βόταναen_US
dc.subjectΜπαχαρικάen_US
dc.subjectΟξύτηταen_US
dc.subjectΑριθμός υπεροξειδίουen_US
dc.subjectΚ232en_US
dc.subjectΚ268en_US
dc.subjectFolin-Ciocalteuen_US
dc.titleΜελέτη της επίδρασης βοτάνων και μπαχαρικών στους δείκτες ποιότητας του ελαιόλαδουen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2015-2016en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2630-4323-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη.pdf209.52 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 20

448
Last Week
2
Last month
5
checked on Feb 3, 2025

Download(s) 20

259
checked on Feb 3, 2025

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.