Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Art and Design
  4. SETTLEMENTS: Mountains Up-Side Down, Volume II, International Group Exhibition, Eröffnung Samstag, Dusseldorf, Germany
  • Details

SETTLEMENTS: Mountains Up-Side Down, Volume II, International Group Exhibition, Eröffnung Samstag, Dusseldorf, Germany

Date Issued
August 3, 2024
Author(s)
Pericleous, Vicky  
Garlichs, Burchhard  
Neokleous, Demetris  
Span, Nika  
Kallis, Kyriakos  
Karambambas, Stephanos  
Tempriotis, Panikos  
Nicolaides, Michalis  
Weierstall, Horst  
Abstract
ΟΙΚΙΣΜΟΙ: ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΟΥΝΑ
Οπτική Συμφωνία, Volume. II | Side Specific- Εικαστική Έκθεση
Ντύσσελτοφ, Γερμανία
Η έκθεση διοργανώνεται και επιμελείται από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Βίκυ Περικλέους, Burchhard Garlichs, Δημήτρη Νεοκλέους , Κυριάκο Καλλή, Μιχάλη Νικολαΐδη, Nika Span, Πανίκο Τεμπριώτη, Στέφανο Καράμπαμπα, Horst Weierstall
Εγκαίνια 3/08/24 στις 18:00 π.μ.
Διάρκεια έκθεσης από τις 03-11 Αυγούστου του 2024.

'Η διεθνής αυτή έκθεση, πρόκειται για την δεύτερη στη σειρά παρουσίαση παρουσίαση της έκθεσης | οπτικής συμφωνίας με τίτλο Ανάποδα Βουνά, Volume II, του διεθνές artist-led πρότζεκτ Settlements | Οικισμοί, σε οργάνωση και επιμέλεια μιας ομάδας καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό που απαρτίζεται από τους: Βίκυ Περικλέους (Κύπρος), Burchhard Garlichs, (Γερμανία), Δημήτρη Νεοκλέους, (Κύπρος), Κυριάκο Καλλή (Κύπρος), Μιχάλη Νικολαΐδη (Γερμανία), Nika Span (Γερμανία/Σλοβενία), Πανίκο Τεμπριώτη (Κύπρος), Στέφανο Καράμπαμπα (Ελλάδα), Horst Weierstall (Κύπρος/Γερμανία).
Το διερευνητικό αυτό πρότζεκτ εστιάζει στην ανάπτυξη και επιμέλεια περιεχομένων, καταστάσεων και εκθέσεων τέχνης τα οποία εμπλέκουν πολλαπλά μέσα, τεχνολογίες και τρόπους, ικανά να επανά-διαπραγματευτούν χωροχρονικές έννοιες των βιοπολιτικών τοπίων σε παρόντα χρόνο.
Η δεύτερη έκθεση «Ανάποδα Βουνά, Volume II», 2024, της οποίας ο εκθεσιακός χώρος Werft77 στο Ντούσσελτοφ της Γερμανίας, βρίσκεται πάνω στην άκρη του ποταμού Ρήνου, αναπτύσσεται σε μια νοητή συνέχεια σε σχέση με τη πρώτη έκθεση της Γαλάτας στην Κύπρο, η οποία και απλώθηκε κατά μήκος του ποταμού Κλάριου ή Καρκώτη.
Ο χώρος αυτός, ένα πρώην εργοστάσιο της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής του Ντούσσελτοφ, ανοίγεται κυριολεκτικά μπροστά στον ποταμό και γίνεται μάρτυρας μιας ζωτικής δραστηριότητας στο ευρύτερο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η συνεχή ροή τουριστικών και βιομηχανικών πλοίων, που περνούν κατά μήκος και διαμέσου των γειτονικών χωρών, διαπερνά οπτικά το τοπίο και τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο, διαρρηγνύοντας την στατικότατα του τόπου και του χρόνου. Η έκθεση αυτή φέρνει, σε πρώτο πλάνο, τη δυνητικότητα των ενεργών μεταφορών του νερού και του περιβάλλοντος του, ως βασικό στοιχείο της ίδιας της επιμελητικής συγκρότησης και μεθοδολογίας της. Το περιβάλλον του ποταμού ενεργοποιεί και αυτήν την εικαστική δράση/εγκατάσταση, εκτείνοντας τόσο σε φυσικό όσο και νοητό επίπεδο τις εικαστικές χειρονομίες, ως προς τον αναστοχασμό και την παραγωγή –νέων- τροπικοτήτων μιας –προσωρινής- εγκατοίκησης στον συγκεκριμένο χώρο.
Το νερό, ως -παρορμητικό- στοιχείο σύνδεσης και ροής, εμπεριέχει έννοιες μετα-τοπίσης, φανέρωσης και μεταβολής άλλων -υπόγειων- στρωμάτων και συσσωρεύσεων σκέψεων, στοιχείων, υλικοτήτων και ενεργειών. Ως μια δύναμη σε συνεχή ροή, απρόβλεπτη αλλά και επιφορτιζόμενη με γεωγραφικές και πολιτισμικές μορφολογίες και γεωγραφίες της μνήμης και του φαντασιακού, αλλά και ως χώρος πολλαπλών πολιτισμικών χώρο-χρόνων, το οποίο μετα-φέρει στοιχεία από τις κοινωνίες, ανθρώπινες και μη, που αναπτύσσονται σε σχέση με αυτό, έρχεται να συνδέσει και πάλι, σε μια νοητή αναλογία -μικρής κλίμακας-, διερευνήσεις της έννοιας του οικισμού.
Ως εκ τούτου, μέσω μιας επίμονης εικαστικής διαλεκτικής άσκησης μεταξύ των μελών της ομάδας, ενεδρεύει η διερευνητική εικαστική υπόθεση της νέας δράσης. Πως, η ίδια η εικαστική διαδικασία της εγκατάστασης των έργων, υφιστάμενων και νέων, σε συνέχεια της πρώτης έκθεσης/εγκατάστασης, στο συγκεκριμένο, νέο, περιβάλλον, εμπεριέχει αλλά και αναπτύσσει την ιδέα της μεταβολής και της ροής της φόρμας, των σχημάτων και των εννοιών, μέσω των βιωματικών αλληλεπιδράσεων του ίδιου του τόπου/τοπίου, των έργων και των καλλιτεχνών;
Αυτές οι διαδικασίες ανοίγονται σ’ επιτελεστικότητες στον τρέχοντα χρόνο της εγκατάστασης όπου, μέσα από –διαφορετικές- εγγύτητες, μπορούν εν δυνάμει και ριζωματικά, ν’ επανα-διοργανώσουν άλλα φυσικά και νοητά, εδάφη και κτίσματα. Να επανα-επινοηθούν και να ‘κτιστούν’ έννοιες και σχήματα ενός –προσωρινού μεν- οικισμού, ως εκ τούτου και μιας φαντασιακής κοινότητας, όπου εν μέσω ετεροτήτων, να μπορεί, δε, ν’ αναδυθεί έναν, άλλον, όλον. Αυτές οι βιωματικές αλληλεπιδράσεις, μπορούν λοιπόν, να μεταβάλουν την εγκατάσταση από χώρο κοινής εγκατοίκησης, σ ’έναν χώρο βιωμένο και συμβιωτικό εκεί όπου ‘ο χώρος των ενεργών εμπειριών είναι ανοικτός στις αισθήσεις και στην αποκάλυψη της αλήθειας;’ - Martin Heidegger, ‘Art & Space’, 1969; κατ’ επέκτασιν, σ’ έναν χώρο αποκαλυπτικό.
Εν τέλει η δεύτερη διερευνητική εικαστική άσκηση/δράση της ομάδας, επιθυμεί να εξετάσει και να ξανα-φανταστεί, την ιδέα της ανάδυσης σχημάτων και εδαφών, μεταβαλλόμενων και επιφορτισμένων -όπως οι ανθρώπινοι και μη οργανισμοί που κατοικούν την Γαία-, που να μπορούν, ωστόσο, να ενσωματώνουν και να φανερώνουν, βιωμένες και μεταμορφωσιγενές, όπως τα πετρώματα, έννοιες και θέσεις του ανήκειν. - κείμενο: Βίκυ Περικλέους, εικαστικός\επίκουρη καθηγήτρια (ΤΕΠΑΚ), μέλος της επιμελητικής και καλλιτεχνικής ομάδας
Subjects

Arts

Exhibitions

Artists-led Curatoria...

Bio-political specula...

Personal and collecti...

Notions of care and c...

Spatiotemporal notion...

Nature & Ecology in t...

Water as notion of fl...

Site-specific install...

File(s)
Thumbnail Image
Name

Installation view, Dusseldorf.jpg

Size

1.33 MB

Format

JPEG

Checksum (MD5)

3f0bf19305d6f4ee7253e581a2b7a9ea

Thumbnail Image
Name

Stefanos Karambambas, Installation view, Dusserldorf.jpg

Size

687.69 KB

Format

JPEG

Checksum (MD5)

ed6f8103dd208ba8f80870051d8385db

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify