Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/34875
Title: The effect of pre-harvest application of priming agents on quality attributes and phytochemical properties of strawberry
Authors: Assiotis, Andreas 
Keywords: Fragaria x ananassa;strawberry;priming agents;melatonin;sodium alginate;putrescine;phytochemicals;colour;anthocyanin;aroma
Advisor: Manganaris, George A.
Issue Date: Apr-2025
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Strawberry (Fragaria x ananassa) can be cultivated under a wide range of ecological conditions and its fruit is highly appreciated due to its attractive flavour, juicy texture, bright red color and sweetness. In addition, strawberry is a rich source of vitamins and bioactive compounds. Plant priming is a significant technique for sustainable agriculture, as it can decrease the necessity for chemical fertilizers and pesticides, enhance crop harvest and quality, and conserve natural resources. The application of priming agents is additionally a promising strategy for improving the nutritional content and overall quality of fruits. Thus, the aim of this study was to evaluate the effect of an array of compounds (melatonin (Mel), sodium alginate (NaA), a combination of melatonin and sodium alginate, and putrescine dihydrochloride(Put)) on the quality characteristics and secondary metabolites of an early-harvested strawberry variety. To this aim, fruit were sprayed directly at three developmental stages: large green (LG), small white (SW), and large white (LW). Fruits sprayed with water were used as control. Putrescine-treated strawberries were characterized by higher firmness values compared to those treated with melatonin and water. No differences in soluble solids content (SSC) were detected. Among sugars, glucose and fructose remained unaffected irrespective of the treatment applied. The total flavonoids content showed higher concentration on fruits treated with Mel-NaA and Put, as well as, in NaA-treated. No striking differences in the contents of total phenolics, reduced ascorbic acid, and total anthocyanins were detected among treatments applied.
Description: Η φράουλα (Fragaria x ananassa) μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά οικολογικά περιβάλλοντα και ο καρπός της εκτιμάτε από το καταναλωτικό κοινό λόγω της γεύσης, της υφής και της γλυκύτητάς της. Επιπρόσθετα, η φράουλα αποτελεί πλούσια πηγή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Η εφαρμογή παραγόντων έναυσης είναι μια υποσχόμενη τεχνική για τη βελτίωση του θρεπτικού περιεχομένου και της συνολικής ποιότητας των καρπών. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση παραγόντων έναυσης (μελατονίνη, αλγινικό νάτριο, ο συνδυασμός μελατονίνης και αλγινικού νατρίου και διυδροχλωρική πουτρεσκίνη) στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τους δευτερογενείς μεταβολίτες μιας πρώιμα συγκομιζόμενης ποικιλίας φράουλας. Η εφαρμογή τους πραγματοποιήθηκε πριν από τη συγκομιδή με απευθείας ψεκασμό του καρπού σε τρία διαδοχικά αναπτυξιακά στάδια: μεγάλο πράσινο (LG), μικρό λευκό (SW) και μεγάλο λευκό (LW). Οι καρποί που ψεκάστηκαν μόνο με νερό αποτελούσαν τους μάρτυρες. Οι καρποί που μεταχειρίστηκαν με διυδροχλωρική πουτρεσκίνη κατέγραψαν την υψηλότερη συνεκτικότητα σάρκας. Δεν καταγράφηκαν διαφορές στην περιεκτικότητα των διαλυτών στερεών συστατικών, τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έδειξε πιο υψηλή συγκέντρωση όταν εφαρμόστηκε η μελατονίνη με το αλγινικό νάτριο και η διυδροχλωρική πουτρεσκίνη (p<0.01), όπως και με την εφαρμογή αλγινικού νατρίου (p<0.05). Ωστόσο, δεν καταγράφηκαν διαφορές στην περιεκτικότητα ολικών φαινόλων, του ασκορβικού οξέος και των ανθοκυανίνων.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/34875
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
MSc ANDREAS ASSIOTIS-2025-abstract.pdfABSTRACT134.8 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

97
Last Week
1
Last month
11
checked on Nov 10, 2025

Download(s) 50

20
checked on Nov 10, 2025

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons