Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32691
Title: | Χρήση του κτηνοτροφικού μπιζελιού σαν χορτοδοτικό φυτό στην διατροφή μηρυκαστικών και στην παραγωγή γάλακτος | Authors: | Ζάου, Γεώργιος | Keywords: | Κτηνοτροφικό μπιζέλι;Χορτοδοτικό φυτό;Διατροφή μηρυκαστικών;Εναλλακτική ζωοτροφή | Advisor: | Tzamaloukas, Ouranios | Issue Date: | 2024 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Η χρήση του κτηνοτροφικού μπιζελιού, Pisum Sativum, στη διατροφή των μηρυκαστικών ζώων είναι το θέμα της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης και ενέργειας για τα μηρυκαστικά, προσφέροντας πλήθος πλεονεκτημάτων που μπορεί να συνοψιστούν: (α) υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι εύπεπτη και πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, (β) η υψηλή περιεκτικότητα σε πεπτή κυτταρίνη, που συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και μειώνοντας τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών στ α μηρυκαστικά, (γ) οφέλη στην παραγωγή και ποιότητα γάλακτος, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες με τη συμπερίληψη του μπιζελιού στη διατροφή μηρυκαστικών (δ) είναι μια καλλιέργεια που ενθαρρύνεται για εναλλακτικά συστήματα παραγωγής μιας και δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και μειώνει την ανάγκη για εισαγωγής πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Ωστόσο, στην χρήση του κτηνοτροφικού μπιζελιού μπορεί να υπάρχουν και ορισμένες δυσκολίες όπως το υψηλό κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα. | Description: | The use of forage pea, Pisum Sativum, in ruminant nutrition is the subject of this thesis. Forage pea is an alternative source of protein and energy for ruminants, offering a number of advantages that can be summarized: (a) high protein content, which is easily digestible and rich in essential amino acids, (b) high content of digestible NDF, which contributes to the health of the digestive system, promoting the growth of beneficial bacteria and reducing the risk of digestive disorders in ruminants, (c) benefits in milk production and quality, as shown by research so far with the inclusion of pea in ruminant diets (d) is a crop that is encouraged for alternative production systems as it incorporates nitrogen from the atmosphere and reduces the need to import protein feeds. However, in the use of forage pea there may be some difficulties such as high cost and limited availability. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32691 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Application | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BSC_Γεώργιος Ζάου_2024_abstract.pdf | 403.49 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
64
Last Week
0
0
Last month
10
10
checked on Nov 21, 2024
Download(s)
76
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License