Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32640
Title: Επίδραση διαφορετικών υποκειμένων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μανταρινιού Murcott (Citrus reticulata Blanco)
Authors: Φαίδωνος, Αντρέας 
Keywords: Εσπεριδοειδή;Ποιοτικά χαρακτηριστικά;καρποί Murcott;Ενδιάμεσο Yποκείμενο (Interstook);Υποκείμενο (Roostock);Αγροτεμάχιο;Χυμοπεριεκτικότητα;Χρώμα (Chroma);Φαινόλες;Συνολική Οξύτητα (ΤΑ);Διαλυτά Στερεά Συστατικά (TSS);Βιταμίνη C
Advisor: Manganaris, George A.
Issue Date: 2024
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Τα εσπεριδοειδή συνιστούν μια ομάδα φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae και ευδοκιμούν σε τροπικές και εύκρατες περιοχές. Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο με κυριότερα είδη την πορτοκαλιά και την μανταρινιά. Αναμφίβολα, τα εσπεριδοειδή αποτελούν βασική πηγή βιταμίνης C και παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών προς τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα η χρήση υποκείμενων (Roostocks), διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας εσπεριδοειδών ανά το παγκόσμιο. Η επίδραση των Υποκειμένων στην παραγωγή εσπεριδοειδών και την ποιότητα των καρπών έχει μελετηθεί διεξοδικά σε πολλές περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών. Τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες έχουν αποκαλύψει διαφορετικά και ασυνεπή συμπεράσματα, τα οποία αποδόθηκαν σε διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών συνθηκών και των χαρακτηριστικών του εδάφους. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά σημαντικό να υιοθετούνται συστάσεις για την χρήση υποκείμενων των εσπεριδοειδών αξιολογώντας την παραγωγικότητα τους και την επίδραση τους στην ποιότητα των φρούτων κάτω από τοπικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. . Η παρούσα ερεύνα έχει ως κύριο στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης διαφορετικών υποκειμένων ως προς την ποιότητα των μανταρινιών ποικιλίας Murcott. Εν συντομία , συνολικά 150 καρποί της ποικιλίας Murcott εμβολιασμένα σε διαφορετικά υποκείμενα συνελέχθηκαν τυχαιοποιημένα από τρία Αγροτεμάχια της εταιρείας The Cyprus Fassouri Plantations, η οποία βρίσκετε στην περιοχή Φασούρι Λεμεσού (34°38'12.44"N, 32°56'46.04"E). Για την αξιολόγηση της ποιότητας των καρπών, πραγματοποιήθηκαν οι εξής αναλύσεις: Χυμοπεριεκτικότητα των καρπών, το Χρώμα (Chroma), τις Φαινόλες, την Ολική Οξύτητα (ΤΑ) και τα Διαλυτά Στερεά Συστατικά (TSS), αλλά και τη Βιταμίνη C. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υποκείμενο παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της θρεπτικής και της οργανοληπτικής ποιότητας, καθώς και της συγκέντρωσης βιοδραστικών ενώσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα ολικά φαινολικά συστατικά όπως και συγκέντρωση της βιταμίνης C φαίνεται να επηρεάστηκαν τόσο από τα διαφορετικά υποκείμενα όσο και με τη παρουσία ενδιάμεσου υποκειμένου. Επιπρόσθετα, διαφορές εμφανίστηκαν και στους δείκτες χρώματος L*, Chroma και Ηue value. Δεδομένων των διαφορών ως προς τη συγκέντρωση βιοδραστικών ενώσεων μεταξύ των διαφορετικών υποκειμένων, οι παράμετροι αυτοί θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα για την αποκάλυψη του δυναμικού των διαφορετικών υποκειμένων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κύπρου.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32640
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ_2024_abstract.pdf227.98 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

16
checked on Jul 6, 2024

Download(s)

4
checked on Jul 6, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons