Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32507
Title: Ποιοτικά χαρακτηριστικά και μετασσυλλεκτική συμπεριφορά μήλων της γηγενούς ποικιλίας "καθιστά"
Authors: Καρσερά, Χρυστάλλα 
Keywords: ψυχρή συντήρηση;μετασυλλεκτική συμπεριφορά;ποικιλίας μηλιάς ‘Καθιστά’
Advisor: Manganaris, George A.
Issue Date: 2024
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η επίδραση της έκθεσης σε ψυχρή συντήρηση στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά της ποικιλίας μηλιάς ‘Καθιστά’. Στόχος του πειράματος ήταν η αξιολόγηση της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς καρπών μηλιάς μετά από σύντομη ή παρατεταμένη ψυχρή συντήρηση, καθώς και κατά τη διατήρησή τους σε θερμοκρασία δωματίου. Οι καρποί συντηρήθηκαν σε ψυκτικούς θαλάμους (0 ºC) για 0, 1, 3, 5 και 7 μήνες και στη συνέχεια διατηρούνταν σε θερμοκρασία δωματίου (20 ºC) για 7 ημέρες. Μετρήθηκαν η απώλεια βάρους, οι χρωματικοί δείκτες, η συνεκτικότητα σάρκας, η σύσταση των καρπών σε διαλυτά στερεά συστατικά (Δ.Σ.Σ.), καθώς και σε ογκομετρούμενη οξύτητα (Ο.Ο.). Παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερο συντηρηθούν οι καρποί τόσο υψηλότερη είναι η τιμή των χρωματικών δεικτών L, Chroma και b, άρα οι καρποί θα έχουν πιο φωτεινό, έντονο και κίτρινο χρώμα, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους χρωματικούς δείκτες a και b, οι καρποί που ήταν εκτεθειμένοι 7 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου είχαν πιο κόκκινο χρώμα (+a) και πιο κίτρινο χρώμα (+b) σε σύγκριση με τους καρπούς που ήταν 1 ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε κάθε μεταχείριση όπου οι καρποί ήταν εκτεθειμένοι σε θερμοκρασία δωματίου για 7 ημέρες, ο λόγος a/b ήταν μεγαλύτερος από τις μεταχειρίσεις με 1 ημέρα έκθεσης σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των μεταχειρίσεων σχετικά με το Hue angle, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 60° έως 90°, το οποίο δείχνει ότι το χρώμα των καρπών ήταν κίτρινο προς πορτοκαλί. Η συνεκτικότητα σάρκας παρουσίασε σταδιακή μείωση κατά τη διάρκεια των μεταχειρίσεων συντήρησης, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μεταχειρίσεων για την περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά συστατικά. Η συνεκτικότητα σάρκας κυμαινόταν από 24.29 N έως 48.99 N, τα διαλυτά στερεά συστατικά κυμαίνονταν από 10.47% έως 13.73% και η ογκομετρούμενη οξύτητα κυμαινόταν από 3.89 g μηλικό οξύ/L έως 7.50 g μηλικό οξύ/L. Παρατηρήθηκε ότι η μεταφορά των καρπών μηλιάς από την ψυχρή συντήρηση (0 °C) σε θερμοκρασία δωματίου (20 °C) για 7 ημέρες προκαλούσε επιτάχυνση της μείωσης της ογκομετρούμενης οξύτητας. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η απώλεια βάρους στην μεταχείριση 1 μήνα ψυχρής συντήρησης και 1 ημέρα έκθεσης σε θερμοκρασία δωματίου (1.43%) ήταν 2.4 φορές μικρότερη από την απώλεια βάρους στην μεταχείριση 1 μήνα ψυχρής συντήρησης και 7 ημέρες έκθεσης σε θερμοκρασία δωματίου (3.37%).
Description: The effect of cold storage on the postharvest behaviour of the apple cultivar 'Kathista' was studied. The aim of the current study was to evaluate the postharvest behaviour of apple fruits after short or prolonged cold storage, as well as during their maintenance at room temperature. Fruits were cold stored (0 ºC) for 0, 1, 3, 5 and 7 months and then kept at room temperature (20 ºC) for up to 7 days. The weight loss, colour indices, flesh firmness, soluble solids content (S.S.C.) and titratable acidity (T.A.) were measured. It was observed that the longer the fruits are preserved, the higher the value of the color indices L, Chroma and b, so the fruits will have a brighter, more intense and yellow color. According to the color indices a and b, the fruits that were exposed for 7 days at room temperature had a redder color (+a) and a more yellow color (+b) compared to the fruits that were exposed for 1 day at room temperature. In each treatment where fruits were exposed to room temperature for 7 days, the a/b ratio was greater than the treatments with 1 day of exposure to room temperature. No difference was observed between the treatments regarding the Hue angle, which ranged between 60° to 90°, indicating that the fruit color was yellow to orange. Flesh firmness showed a gradual decrease during storage, while no significant differences were observed between the treatments for the content of the fruits in soluble solid components. Flesh firmness ranged from 24.29 N to 48.99 N, soluble solids content ranged from 10.47% to 13.73%, and titratable acidity ranged from 3.89 g malic acid/L to 7.50 g malic acid/L. It was observed that the transfer of apple fruits from cold storage (0 °C) to room temperature (20 °C) for 7 days caused an acceleration of the loss in titratable acidity. Moreover, it was observed that the weight loss in the treatment of 1 month of cold storage and 1 day of exposure at room temperature (1.43%) was 2.4-fold less than the weight loss in the treatment of 1 month of cold storage and 7 days of exposure at room temperature (3.37%).
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32507
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_Χρυστάλλα Καρσερά-2024_abstract.pdf323.34 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

64
Last Week
0
Last month
19
checked on Dec 3, 2024

Download(s)

48
checked on Dec 3, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons