Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32501
Τίτλος: Απομόνωση οξυγαλακτικών βακτηρίων και έλεγχος αντιμικροβιακής τους δράσης από ώριμα αιγοπρόβεια χαλλούμια της κυπριακής αγοράς
Συγγραφείς: Κωνσταντίνου, Έλενα
Λέξεις-κλειδιά: ώριμο χαλλούμι;οξυγαλακτικά βακτήρια;αντιμικροβιακή δράση;μικροβιολογικές αναλύσεις;χημικές αναλύσεις
Advisor: Aspri, Maria
Ημερομηνία Έκδοσης: 2024
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Περίληψη: Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανίχνευση, καταμέτρηση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων που βρίσκονται σε έξι διαφορετικά ώριμα αιγοπρόβεια Χαλλούμια της κυπριακής αγοράς, καθώς και την αξιολόγηση της αντιμικροβιακής τους δράσης ενάντια σε πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα θρεπτικά υποστρώματα για την απομόνωση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Εν συνεχεία, διεξήχθη έλεγχος για την ανίχνευση αντιμικροβιακής δράσης, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε την παρουσία τέτοιας δραστηριότητας στα απομονωμένα στελέχη. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γενικές μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα για να διαπιστωθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ώριμων Χαλλουμιών για κατανάλωση. Τα δείγματα εμφάνισαν ποικιλία στους πληθυσμούς οξυγαλακτικών βακτηρίων σε σημαντικά επίπεδα, ενώ η απουσία αντιμικροβιακής δράσης δείχνει ότι τα βακτήρια αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εξεταζόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στις δοκιμαστικές συνθήκες. Από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις προέκυψε ότι κανένα από τα δειγματοληπτηθέντα Χαλλούμια δεν τηρούσε πλήρως όλες τις προκαθορισμένες προδιαγραφές. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής και ωρίμασης του Χαλλουμιού. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου τροφίμων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη για περεταίρω έρευνα για βελτίωση της ποιότητας του Χαλλουμιού.
Description: This thesis focuses on the detection, counting and identification of Lactic Acid Bacteria found in six different mature goat and sheep’s milk Halloumi cheeses from the Cypriot market, as well as evaluating their antimicrobial activity against five pathogenic microorganisms. Various nutrient media were used for the isolation and identification of the Lactic Acid Bacteria. Subsequently, a test for antimicrobial activity was conducted, which did not confirm the presence of such activity in the isolated strains. General microbiological and chemical analyses were also carried out on all samples to assess the quality and safety of the mature Halloumi cheeses for consumption. The samples exhibited a variety of Lactic Acid Bacteria populations, while the absence of antimicrobial activity indicates that these bacteria cannot counter the examined pathogenic microorganisms under the test conditions. From the chemical and microbiological analyses, it emerged that none of the sampled Halloumi cheeses fully complied with all the pre-determined specifications. This suggests the need for improvements in the production and maturation processes of Halloumi. The findings of this study underscore the importance of continuous monitoring and control of food to ensure public health, as well as the need for further research to improve the quality of Halloumi.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32501
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
BSC_ ΕΛΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ_2024_abstract.pdfAbstract345.26 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons