Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32501
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAspri, Maria-
dc.contributor.authorΚωνσταντίνου, Έλενα-
dc.date.accessioned2024-06-07T06:02:11Z-
dc.date.available2024-06-07T06:02:11Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/32501-
dc.descriptionThis thesis focuses on the detection, counting and identification of Lactic Acid Bacteria found in six different mature goat and sheep’s milk Halloumi cheeses from the Cypriot market, as well as evaluating their antimicrobial activity against five pathogenic microorganisms. Various nutrient media were used for the isolation and identification of the Lactic Acid Bacteria. Subsequently, a test for antimicrobial activity was conducted, which did not confirm the presence of such activity in the isolated strains. General microbiological and chemical analyses were also carried out on all samples to assess the quality and safety of the mature Halloumi cheeses for consumption. The samples exhibited a variety of Lactic Acid Bacteria populations, while the absence of antimicrobial activity indicates that these bacteria cannot counter the examined pathogenic microorganisms under the test conditions. From the chemical and microbiological analyses, it emerged that none of the sampled Halloumi cheeses fully complied with all the pre-determined specifications. This suggests the need for improvements in the production and maturation processes of Halloumi. The findings of this study underscore the importance of continuous monitoring and control of food to ensure public health, as well as the need for further research to improve the quality of Halloumi.en_US
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανίχνευση, καταμέτρηση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων που βρίσκονται σε έξι διαφορετικά ώριμα αιγοπρόβεια Χαλλούμια της κυπριακής αγοράς, καθώς και την αξιολόγηση της αντιμικροβιακής τους δράσης ενάντια σε πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα θρεπτικά υποστρώματα για την απομόνωση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Εν συνεχεία, διεξήχθη έλεγχος για την ανίχνευση αντιμικροβιακής δράσης, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε την παρουσία τέτοιας δραστηριότητας στα απομονωμένα στελέχη. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γενικές μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα για να διαπιστωθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ώριμων Χαλλουμιών για κατανάλωση. Τα δείγματα εμφάνισαν ποικιλία στους πληθυσμούς οξυγαλακτικών βακτηρίων σε σημαντικά επίπεδα, ενώ η απουσία αντιμικροβιακής δράσης δείχνει ότι τα βακτήρια αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εξεταζόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στις δοκιμαστικές συνθήκες. Από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις προέκυψε ότι κανένα από τα δειγματοληπτηθέντα Χαλλούμια δεν τηρούσε πλήρως όλες τις προκαθορισμένες προδιαγραφές. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής και ωρίμασης του Χαλλουμιού. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου τροφίμων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη για περεταίρω έρευνα για βελτίωση της ποιότητας του Χαλλουμιού.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectώριμο χαλλούμιen_US
dc.subjectοξυγαλακτικά βακτήριαen_US
dc.subjectαντιμικροβιακή δράσηen_US
dc.subjectμικροβιολογικές αναλύσειςen_US
dc.subjectχημικές αναλύσειςen_US
dc.subject.othermature halloumien_US
dc.subject.otherlactic acid bacteriaen_US
dc.subject.otherantimicrobial activityen_US
dc.subject.othermicrobiological analysisen_US
dc.subject.otherchemical analysisen_US
dc.titleΑπομόνωση οξυγαλακτικών βακτηρίων και έλεγχος αντιμικροβιακής τους δράσης από ώριμα αιγοπρόβεια χαλλούμια της κυπριακής αγοράςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2023-2024en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-5876-3922-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_ ΕΛΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ_2024_abstract.pdfAbstract345.26 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons