Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32501
Title: | Απομόνωση οξυγαλακτικών βακτηρίων και έλεγχος αντιμικροβιακής τους δράσης από ώριμα αιγοπρόβεια χαλλούμια της κυπριακής αγοράς | Authors: | Κωνσταντίνου, Έλενα | Keywords: | ώριμο χαλλούμι;οξυγαλακτικά βακτήρια;αντιμικροβιακή δράση;μικροβιολογικές αναλύσεις;χημικές αναλύσεις | Advisor: | Aspri, Maria | Issue Date: | 2024 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανίχνευση, καταμέτρηση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων που βρίσκονται σε έξι διαφορετικά ώριμα αιγοπρόβεια Χαλλούμια της κυπριακής αγοράς, καθώς και την αξιολόγηση της αντιμικροβιακής τους δράσης ενάντια σε πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα θρεπτικά υποστρώματα για την απομόνωση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Εν συνεχεία, διεξήχθη έλεγχος για την ανίχνευση αντιμικροβιακής δράσης, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε την παρουσία τέτοιας δραστηριότητας στα απομονωμένα στελέχη. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γενικές μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα για να διαπιστωθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ώριμων Χαλλουμιών για κατανάλωση. Τα δείγματα εμφάνισαν ποικιλία στους πληθυσμούς οξυγαλακτικών βακτηρίων σε σημαντικά επίπεδα, ενώ η απουσία αντιμικροβιακής δράσης δείχνει ότι τα βακτήρια αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εξεταζόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στις δοκιμαστικές συνθήκες. Από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις προέκυψε ότι κανένα από τα δειγματοληπτηθέντα Χαλλούμια δεν τηρούσε πλήρως όλες τις προκαθορισμένες προδιαγραφές. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής και ωρίμασης του Χαλλουμιού. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου τροφίμων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη για περεταίρω έρευνα για βελτίωση της ποιότητας του Χαλλουμιού. | Description: | This thesis focuses on the detection, counting and identification of Lactic Acid Bacteria found in six different mature goat and sheep’s milk Halloumi cheeses from the Cypriot market, as well as evaluating their antimicrobial activity against five pathogenic microorganisms. Various nutrient media were used for the isolation and identification of the Lactic Acid Bacteria. Subsequently, a test for antimicrobial activity was conducted, which did not confirm the presence of such activity in the isolated strains. General microbiological and chemical analyses were also carried out on all samples to assess the quality and safety of the mature Halloumi cheeses for consumption. The samples exhibited a variety of Lactic Acid Bacteria populations, while the absence of antimicrobial activity indicates that these bacteria cannot counter the examined pathogenic microorganisms under the test conditions. From the chemical and microbiological analyses, it emerged that none of the sampled Halloumi cheeses fully complied with all the pre-determined specifications. This suggests the need for improvements in the production and maturation processes of Halloumi. The findings of this study underscore the importance of continuous monitoring and control of food to ensure public health, as well as the need for further research to improve the quality of Halloumi. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32501 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BSC_ ΕΛΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ_2024_abstract.pdf | Abstract | 345.26 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
51
Last Week
0
0
Last month
6
6
checked on Nov 21, 2024
Download(s)
41
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License