Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/30594
Title: | Μελέτη της ποιότητας κυπριακών ελαιόλαδων | Authors: | Κεφαλά, Ραφαηλία | Keywords: | ελαιόλαδο;Κορωνέικη;οξύτητα;αριθμός υπεροξειδίου;δείκτες | Advisor: | Drouza, Chryssoula | Issue Date: | May-2023 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Abstract: | Στη παρούσα πτυχιακή μελέτη αρχικά γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στην ελιά και το ελαιόλαδο, αλλά και για τη σχέση τους με τη Κύπρο. Επιπλέον, δίνονται κάποια βασικά χαρακτηρίστηκα των συστατικών του ελαιολάδου, αλλά και για την επίδραση που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Ακολούθως, αναφέρονται μεθόδοι που χρησιμοποιήθηκαν για συγκεκριμένα δείγματα ελαιολάδων Κορωνέικης ποικιλίας που πάρθηκαν από ελαιοτριβείο. Έπειτα, αναφέρονται οι πειραματικοί μεθόδοι που πραγματοποιήθηκαν, με τη πρώτη μέθοδο να είναι ο προσδιορισμός οξύτητας με ογκομέτρηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο προσδιορισμός αριθμών υπεροξειδίων μέσω αντίδρασης με ιωδιούχο κάλιο και τελικά τη φωτομετρική ανάλυση με προσδιορισμό τους δείκτες Κ για το κάθε δείγμα ελαιολάδου. Τέλος, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της κάθε μεθόδου σχετιζόμενα με του τύπους ελαιολάδων που αναλύθηκαν. | Description: | In this research, an introductory reference is made to the olive tree and olive oil and their relation to Cyprus. In addition, some basic characteristics of the components of olive oil are given, as well as its effects on human health. Subsequently, it refers to methods that were used for specific samples of olive oils of the Koroneiki variety taken from a mill. Hence the experimental methods are described, with the first method being the determination of acidity by volumetric determination of free fatty acids. This was followed by the determination of peroxide numbers by reaction with potassium iodide and finally photometric analysis with determination of the K indicators for each olive oil sample. Lastly, the results and conclusions of each method were noted in relation to the types of the analysed olive oils. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/30594 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑ_2023_BSC_ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf | ΠΕΡΙΛΗΨΗ | 143.12 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
115
Last Week
0
0
Last month
1
1
checked on Nov 7, 2024
Download(s) 50
32
checked on Nov 7, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License