Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30523
Τίτλος: Χρήση υποπροϊόντων ελιάς στα μηρυκαστικά ζώα : επιπτώσεις στην πέψη, στην ανάπτυξη και στην ποιότητα κρέατος και γάλακτος
Συγγραφείς: Κουκκουλλή, Αυγούστα 
Λέξεις-κλειδιά: υποπροϊόντα ελιάς;μηρυκαστικά;ποιότητα γάλακτος;ποιότητα κρέατος;λιπαρά οξέα
Advisor: Τζαμαλούκας, Ουράνιος
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Περίληψη: Οι μεσογειακές χώρες έχουν αναπτυγμένη βιομηχανία ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων στερεών και υγρών παραπροϊόντων τα οποία αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα. Τα στερεά παραπροϊόντα (olive byproducts, OB ή olive cake όπως αναφέρεται στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία) περιέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή των μηρυκαστικών καθώς περιέχουν και άλλες πιθανές βιοδραστικές ουσίες (φαινόλες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα). Η χημική σύνθεση του στερεού παραπροϊόντος είναι παρόμοια με άλλα παραπροϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές (πχ άχυρα σιτηρών), με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Λόγω αυτού, τα OB μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ζώων, κυρίως στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών. Η διαχείριση αυτών των υποπροϊόντων με την ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ζώων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται από την απόρριψη τους (ή την καύση τους) και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος που σχετίζεται με τη διαχείριση τους. Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπερίληψη των OB στα σιτηρέσια αυξάνουν τα επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μειώνουν τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων στο γάλα και το κρέας μηρυκαστικών, με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως η χορήγηση των OB σε μηρυκαστικά δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη ζύμωση της μεγάλης κοιλίας των μηρυκαστικών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την ανάπτυξη των νεαρών μηρυκαστικών, τα χαρακτηριστικά του σφαγίου, την απόδοση και τη σύνθεση του γάλακτος. Συμπερασματικά, η χρήση των στερεών παραπροϊόντων της παραγωγής ελαιόλαδου είναι ασφαλής για τα ζώα, μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την υγεία του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα, μειώνει το κόστος παραγωγής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαχείρισης αυτών των παραπροϊόντων.
Description: Mediterranean countries develop a leading olive oil industry, resulting in the production of large quantities of by-products (olive byproducts, OB or olive cake), which are a major environmental issue. OB contains valuable nutrients and bioactive ingredients that can be reused in ruminant diets. The chemical composition of the residue is similar to other products used as roughage, with a high fiber content (such as straw from cereals) and therefore OB can be incorporated into ruminant diets. Managing these by-products by incorporating them into ruminant feed can help to reduce the environmental burden caused by their disposal and minimize the costs associated with waste management and animal nutrition. Many studies have shown that OB supplements increase monounsaturated fatty acid (MUFA) levels and reduce saturated fatty acid (SFA) levels in milk and ruminant meat, with beneficial effects on consumer health. At the same time, research results show that the administration of OB to ruminants can reduce environmental impacts and feeding costs without detrimental effects on rumen physiology, diet fermentation, nutrient absorption, growth performance for young ruminants, carcass characteristics, milk yield and composition. In conclusion, the use of by-products of olive oil production is safe for ruminants, can lead to the production of products with special characteristics for human health, while at the same time, it reduces production costs and environmental impact of their disposal.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30523
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ_ΚΟΥΚΚΟΥΛΛΗ_BSC_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ190.39 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

85
Last Week
0
Last month
4
checked on 23 Νοε 2024

Download(s) 50

52
checked on 23 Νοε 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons