Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
  4. Η συσχέτιση της καισαρικής τομής στις 37 – 38 εβδομάδες κύησης με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά
  • Details

Η συσχέτιση της καισαρικής τομής στις 37 – 38 εβδομάδες κύησης με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά

Date Issued
2023
Author(s)
Ανδρέου, Παναγιώτα  
Advisor
Dimitriadou, Maria  
Abstract
Εισαγωγή: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συχνότητα εκτέλεσης τοκετού μέσω καισαρικής τομής, αυξήθηκε κατά 15% - 40% ανά το παγκόσμιο. Παρόλο που η διαδικασία τις καισαρικής αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο τοκετού για την μητέρα και το νεογνό σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, είναι ικανή να συνδέετε και με διάφορους κινδύνους συμπεριλαμβανομένων της αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση της συσχέτισης της καισαρικής τομής στις 37 – 38 βδομάδες κύησης με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά.
Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας για την εύρεση επιστημονικών μελετών έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed, Embase και Cinahl. Η αναζήτηση οδήγησε σε 253 άρθρα μεταξύ 2018 – 2021. Έπειτα, με βάση τα κριτήρια εισόδου και αποκλεισμού, μελετήθηκαν συνολικά 8 μελέτες.
Αποτελέσματα: Η εκτέλεση της καισαρικής τομής στις 37 – 38 βδομάδες κύησης σχετίζετε με την πρόκληση αναπνευστικής δυσχέρειας στα νεογνά. Μερικές από τις επιπλοκές που εμφανίζονται είναι η παροδική ταχύπνοια, το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών, ο πνευμοθώρακας , διάφορες λοιμώξεις ανωτέρου και κατώτερου αναπνευστικού, η άμεση ανάγκη για αναπνευστήρα και η χρήση CPAP. Επιπρόσθετα, με βάση τα άρθρα που μελετήθηκαν, η ασφαλέστερη εβδομάδα κύησης για πραγματοποίηση τοκετού μέσω καισαρικής τομής αποτελεί η 39η εβδομάδα αφού αποτρέπει κατά 77% την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά.
Συμπεράσματα: Η πραγματοποίηση καισαρικής τομής στις 37 – 38 βδομάδες κύησης φάνηκε να σχετίζετε με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα τελειόμηνα νεογνά. Οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη αλλά και η άγνοια των μητέρων σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η καισαρική ήταν οι κύριοι παράγοντες όπου προωθούσαν τις γυναίκες σε εκτέλεση τοκετού μέσω καισαρικής τομής. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των μητέρων για τις πιθανές αναπνευστικές επιπλοκές που μπορεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να προκληθούν στα νεογνά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τοκετοί μέσω καισαρική τομής.
Subjects

Αναπνευστική νοσηρότη...

Αναπνευστικές επιπλοκ...

Σύνδρομο αναπνευστική...

Παροδική ταχύπνοια

καισαρική τομή

φυσικός τοκετός

βδομάδες κύησης

File(s)
Thumbnail Image
Name

Παναγιώτα Ανδρέου 2023.pdf

Size

146.83 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

26ddbb5120a3009419e465796567481c

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify