Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/29336
Title: Επίδραση σωματικής δραστηριότητας και διατροφής στην πρόληψη σταφανίαιας νόσου στις γυναίκες
Authors: Ριαλά, Eλένη 
Keywords: Στεφανιαία νόσος;σωματική δραστηριότητα;διατροφή;γυναίκες
Advisor: Ταμανά, Παναγιώτα
Issue Date: 2023
Department: Department of Nursing
Faculty: Faculty of Health Sciences
Abstract: Εισαγωγή: H στεφανιαία νόσος αποτελεί μέγιστο και πολύπλευρο πρόβλημα υγείας μιας και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες .Tο 80%-90% των ανθρώπων που πέθαιναν από ΣΝ είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της σημαντικότητας της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής στην μείωση κινδύνου για στεφανιαία νόσο στις γυναίκες. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, MEDLINE, CI-NAHL) με λέξεις κλειδιά “diet” OR “nutrition” OR “food habit” OR “eating habit” OR “lifestyle” AND “exercise” OR “physical activity” AND “coronary heart disease” OR “coronary artery disease” OR “CHD” σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 6 μελέτες, κατά την περίοδο 2013-2017, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα σχετίζονταν με την μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου στον γυναικείο πληθυσμό. Συμπεράσματα: Από το σύνολο των υπαρχόντων δεδομένων προκύπτει πως, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στατιστικά σημαντικά στην μείωση κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός διατροφής και σωματικής άσκησης δρα ως σημαντικός παράγοντας πρόληψης στεφανιαίας νόσου.
Description: Introduction: Coronary heart disease is a major and multifaceted health problem since it is the first cause of death in modern western societies,80%-90% of people dying from CHD had one or more lifestyle-related risk factors. Aim: The purpose of this systematic review is to investigate the importance of physical activity and diet in reducing the risk of coronary heart disease in women. Material and Method: The method used was the search of the relevant Greek and international literature in databases (PUBMED, MEDLINE, CI-NAHL) with keywords diet” OR “nutrition” OR “food habit” OR “eating habit” OR “ lifestyle” AND “exercise” OR “physical activity” AND “coronary heart disease” OR “coronary artery disease” OR “CHD” in all possible combinations. Results: The search resulted in 6 studies, during the period 2013-2017, that met the predefined criteria. Through the search of the literature it was found that diet and physical activity were related to the reduction of the risk of coronary heart disease in the female population. Conclusions: From all the available data it appears that nutrition and physical activity contribute statistically significantly to the reduction of risk of coronary heart disease. In particular, the combination of diet and physical exercise acts as an important factor in the prevention of coronary heart disease.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/29336
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΛΕΝΗ ΡΙΑΛΑ.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ146.8 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

85
Last Week
0
Last month
5
checked on Dec 3, 2024

Download(s) 50

34
checked on Dec 3, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons