Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
  4. Χρήση γραφικών συμβόλων επικοινωνίας για άτομα με αφασία: οριοθετημένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας
  • Details

Χρήση γραφικών συμβόλων επικοινωνίας για άτομα με αφασία: οριοθετημένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Date Issued
May 2022
Author(s)
Μαρκαντώνη, Άντρια  
Advisor
Panayiotou, Andrie G.  
Abstract
Εισαγωγή: Τα γραφικά σύμβολα αποτελούν απεικονίσεις είτε μεμονωμένης, είτε σύνθετης σημασίας και χρησιμοποιούνται ως μέσο Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ), σε άτομα τα οποία έχουν επίκτητες διαταραχές επικοινωνίας όπως η αφασία. Η επικοινωνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής των ατόμων με αφασία.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να βρει και να συνοψίσει με συστηματικό τρόπο τα διαθέσιμα γραφικά σύμβολα, που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα άτομα με αφασία, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά.
Μεθοδολογία: Έγινε συστηματική αναζήτηση άρθρων στη βιβλιογραφία (Scopus, PsycINFO, CINAHL και SciELO) με χρήση προεπιλεγμένων λέξεων αναζήτησης και κριτηρίων συμπερίληψης. Η αναζήτηση εστιάστηκε σε άρθρα που αναφέρουν συγκεκριμένο είδος γραφικών συμβόλων αλλά και την αποτελεσματικότητα τους στην επικοινωνία των ατόμων με αφασία. Αφού επιλέγηκαν τα άρθρα που πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης, αναλύθηκαν τα δεδομένα, συνοψίστηκαν και αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα με βάση τη μεθοδολογία PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses).
Αποτελέσματα: Η αρχική αναζήτηση είχε ως αποτέλεσμα 39.165 άρθρα. Με χρήση των κριτηρίων επιλεξιμότητας παρέμειναν για τελική ανάλυση και μέτα-σύνθεση συνολικά 6 άρθρα. Τα άρθρα που αναλύθηκαν, αναφέρονταν στην χρήση γραφικών συμβόλων είτε μεμονωμένα είτε σε εργαλεία ή συσκευές ΕΕΕ, για την επιτυχή επικοινωνία των ατόμων με αφασία.
Συμπεράσματα: Τα Picture Communication Symbols προτιμώνται από τους ερευνητές, ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας των ατόμων με αφασία καθώς, μπορούν να εφαρμοστούν επιτυχώς σε διαφορετικές συνθήκες επικοινωνίας και να παρέχουν εύρος θεμάτων. Η αποτελεσματικότητα τους έχει αποδειχθεί περισσότερο σε άτομα με αφασία τύπου Broca. Επίσης, τα σύμβολά που περιλαμβάνονται στα Remnant Books, τα Gus Communication Symbols και τα Dynasyms, της συσκευή επικοινωνίας DynaMyte 3100 είναι αποτελεσματικά, ωστόσο χρήζουν περισσότερης έρευνας.
Subjects

Αφασία

Γραφικά σύμβολα

Επαυξητική εναλλακτικ...

Επικοινωνιακή αλληλεπ...

File(s)
Thumbnail Image
Name

Πτυχιακή Εργασία_Άντρια Μαρκαντώνη.pdf

Size

410.53 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

3e31fecf0bdd64d5ccfe8cf0d3d240f2

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify