Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26707
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΔρούζα, Χρυσούλα-
dc.contributor.authorΞέναρου, Στυλιανή-
dc.date.accessioned2022-07-18T06:17:11Z-
dc.date.available2022-07-18T06:17:11Z-
dc.date.issued2022-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/26707-
dc.descriptionThe present work studies the quality characteristics, total phenolic content and antioxidant activity of olive oil. It focuses on three varieties and two different centrifugation methods. Thus, 16 samples of olive oil were collected between October and December 2021 from 3 different olive mills and analyzed to determine the acidity level, the peroxide value, the UV absorption, the total phenolic content and the antioxidant capacity. Determining the phenolic content of olive oils has a great importance because phenols strongly contribute to its oxidative stability and biological properties, whereas acidity, peroxide value and UV absorption determination is the main step in classifying olive oils in the respective quality categories. Total phenolic content was measured through the Folin – Ciocalteu method, antioxidant capacity with DPPH radical method and quality characteristics following the protocols suggested by the International Olive Council (IOC).en_US
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία μελετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαιολάδου. Επικεντρώνεται σε τρεις ποικιλίες ελιάς και δύο διαφορετικές μεθόδους φυγοκέντρησης. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού συλλέχθηκαν 16 δείγματα ελαιολάδου την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, από τρία διαφορετικά ελαιουργεία και αναλύθηκαν με σκοπό τον προσδιορισμό της οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων, των απορροφήσεων στο UV, των ολικών φαινολικών συστατικών και της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Ο προσδιορισμός των φαινολικών ενώσεων είναι πολύ σημαντικός διότι αυτές παίζουν σπουδαίο ρόλο στην σταθερότητα του ελαιόλαδου και τις βιολογικές ιδιότητες του, ενώ ο προσδιορισμός της οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων και των απορροφήσεων στο UV αποτελεί το βασικότερο βήμα για την κατάταξη των ελαιόλαδων στις αντίστοιχες κατηγορίες ποιότητας. Τα ολικά φαινολικά συστατικά προσδιορίστηκαν με την μέθοδο Folin - Ciocalteu, η αντιοξειδωτική δράση με τη μέθοδο DPPH, ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προσδιορίστηκαν ακολουθώντας τα επίσημα πρωτόκολλα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (IOC).en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΕλαιόλαδοen_US
dc.subjectΦαινολικά συστατικάen_US
dc.subjectΠοιοτικά χαρακτηριστικάen_US
dc.subject.otherOlive oilen_US
dc.subject.otherPhenolic compoundsen_US
dc.subject.otherQuality characteristicsen_US
dc.subject.otherFolin - Ciocalteuen_US
dc.subject.otherDPPHen_US
dc.titleΕπίδραση της ποικιλίας και της μεθόδου παραλαβής του ελαιόλαδού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά και την αντιοξειδωτική του ικανότηταen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2021-2022en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2630-4323-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Στυλιανή Ξέναρου Περίληψη.pdfAbstract173.67 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

83
Last Week
1
Last month
9
checked on May 13, 2024

Download(s)

40
checked on May 13, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons