Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26705
Τίτλος: Το κρέας και οι ορθές πρακτικές υγιεινής του στον οικιακό χώρο
Συγγραφείς: Στυλιανού, Στέλλα 
Λέξεις-κλειδιά: Κρέας;Ορθές πρακτικές υγιεινής;Διαχείριση κρέατος;Κύπρος;Οικιακός χώρος;Καταναλωτές
Advisor: Τσάλτας, Δημήτριος
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2022
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Περίληψη: Ανέκαθεν η ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τρόφιμα αποτελούσε μείζον πρόβλημα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες παραγωγής. Κυριότερη κατηγορία ευαλλοίωτων τροφίμων αποτελεί το νωπό κρέας και τα προϊόντα του. Σημαντικό μέρος των αιτίων της αλλοίωσης αυτής απαρτίζεται από την κακή διαχείριση του κρέατος από τον χειριστή-καταναλωτή κατά την αγορά από τα σημεία πώλησης του έως και την τελική διαχείριση, προετοιμασία ή αποθήκευση του κρέατος στον οικιακό χώρο. Η μικροβιακή αλλοίωση του καθορίζεται κυρίως από την σύσταση του κρέατος και τις συνθήκες υγιεινής πρακτικής που θα εφαρμοστούν. Στο νωπό κρέας συνίσταται αυστηρώς ορθή διαχείριση, εφόσον η υψηλή περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά και οι ευνοϊκές τιμές ενεργότητας νερού και pH , τοποθετούν το κρέας στην κορυφή των ευαλλοίωτων τροφίμων. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η μείωση του ελεύθερου χρόνου και η τάση του ανθρώπου να συμπτύξει τις υποχρεώσεις του με την κάλυψη των αναγκών του, οδήγησαν στην διαφοροποίηση των διατροφικών προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού και κυριότερα στην λανθασμένη διαχείριση των τροφίμων. Στην παρούσα μελέτη ερμηνεύονται οι επικρατούσες συνήθειες και αντιλήψεις των Κύπριων καταναλωτών σχετικά με τις ορθές πρακτικές υγιεινής του κρέατος στο σπίτι. Μέσω ενός ερωτηματολογίου πάρθηκε μία συνολική εικόνα σχετικά με την διαχείριση που εφαρμόζουν οι καταναλωτές στον οικιακό χώρο όπως επίσης για τις γενικές γνώσεις και τις προτιμήσεις τους γύρω από το κρέας.
Description: The growth of microorganisms in food has always been a major problem for both consumers and the manufacturing industry. The main category of perishable foods is raw meat and its products. A significant part of the causes of this deterioration consists of the poor management of the meat by the operator-consumer from purchase to the final management, preparation or storage of the meat at home. Its microbial deterioration is mainly determined by the composition of the meat and the conditions of hygienic practice that will be applied. For this reason, fresh meat should be properly managed, as its high nutrient content and favorable water and pH activity values place it at the top of perishable foods. The rapid development of technology, the reduction of leisure time and the tendency of consumers to shorten their obligations, led to the differentiation of the nutritional preferences of the consumer public and mainly to the mismanagement of food. The present study audits the prevailing habits and perceptions of Cypriot consumers regarding good meat hygiene practices at home. A questionnaire provided an overview of the management that consumers apply in the home as well as their general knowledge and preferences about meat.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26705
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Πτυχιακή-Εργασία-Στέλλα-Στυλιανού-Περίληψη.pdfAbstract299.68 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

93
Last Week
1
Last month
0
checked on 6 Νοε 2024

Download(s)

54
checked on 6 Νοε 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons