Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26580
Title: Η συμβολή της αειφόρου ανάπτυξης στη μεγιστοποίηση των τουριστικών εμπειριών των Ατόμων με Αναπηρίες - Η περίπτωση της Κύπρου
Authors: Φελλά, Κασσάνδρα 
Keywords: Αειφόρος Ανάπτυξη Τουρισμού
Advisor: Λιασίδου, Σωτηρούλα
Issue Date: 2020
Department: Department of Hotel and Tourism Management
Faculty: Faculty of Management and Economics
Abstract: Η αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού και η αναπηρία είναι δύο έννοιες πολυσυζητημένες τόσο στη βιβλιογραφία, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε στροφή του ενδιαφέροντος σε πολλές ερευνητικές μελέτες, από την επικέντρωση στην περιβαλλοντική και οικονομική πτυχή της αειφορίας, στην προσπάθεια οριοθέτησης και εστίασης στην κοινωνική αειφορία. Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε επίσης στη σημασία που δίνεται στα Άτομα με Αναπηρίες και τη συμμετοχή τους στον τουρισμό. Όμως, η σύνδεση των δύο αυτών εννοιών φαίνεται ακόμη απροσδιόριστη, αφού η διαθέσιμη βιβλιογραφία παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, αναφορικά με τη συμβολή της αειφορίας στη βελτίωση των τουριστικών εμπειριών των Ατόμων με Αναπηρίες. Έτσι, η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη των τρόπων με τους οποίους η αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συντείνει στη μεγιστοποίηση των τουριστικών εμπειριών των συγκεκριμένων ατόμων. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της τριγωνοποίησης, συμπεριλαμβάνοντας ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους έρευνας, με μελέτη περίπτωσης την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 15 ημι – δομημένες συνεντεύξεις με αρμόδιους φορείς του τουρισμού, αλλά και με διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με τα Άτομα με Αναπηρίες. Επιπλέον, διανεμήθηκαν 200 ερωτηματολόγια σε Άτομα με Αναπηρίες, για την σκιαγράφηση και των δικών τους απόψεων σχετικά με τα υπό διερεύνηση φαινόμενα. Η έρευνα υπέδειξε ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό των αειφόρων πρακτικών και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την παροχή των απαραίτητων προσβάσεων, τα Άτομα με Αναπηρίες θα μπορούν να συμμετέχουν ισάξια στις διάφορες τουριστικές δραστηριότητες.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26580
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

97
Last Week
3
Last month
6
checked on Apr 27, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.