Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25939
Title: Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα (ΟΜΧ, ΣΚ, Αντιβιοτικά, Αφλατοξίνη Μ1) του παραγόμενου νωπού αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο
Authors: Μιχαήλ, Ελένη 
Keywords: Γάλα;Ποιότητα;Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (ΟΜΧ);Σωματικά Κύτταρα (ΣΚ);Αντιβιοτικά;Αφλατοξίνη Μ1
Advisor: Παπαδήμας, Φώτης
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Το γάλα χρησιμοποιείται ως τροφή για τον άνθρωπο λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Ωστόσο, αποτελεί πηγή μικροοργανισμών οι οποίοι μπορούν να το υποβαθμίσουν ποιοτικά, να το αλλοιώσουν ή και να το καταστήσουν ακατάλληλο για επεξεργασία και ανθρώπινη κατανάλωση. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ποιότητα του παραγόμενου νωπού αγελαδινού γάλακτος. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, όπου παράλληλα μ’αυτό συλλέχθηκαν δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος. Τα δείγματα αυτά εξετάστηκαν ως προς το αριθμό της Ολικής Μεσόφιλης Χλωρίδας (ΟΜΧ), των Σωματικών Κυττάρων (ΣΚ), τη ανίχνευση Αφλατοξίνης M1 και Αντιβιοτικών. Μετά την εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων, την καταγραφή των δεδομένων όπως προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια και την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι ο αριθμός της ΟΜΧ έχει μέτρια συσχέτιση με το αριθμό των ΣΚ (R=0.547). Ποσοστό 20% των εκτροφών παρήγαγε νωπό γάλα με ΟΜΧ εκτός ορίων (>100.000cfu/ml) και ποσοστό 12% των εκτροφών παρήγαγε νωπό γάλα με ΣΚ εκτός ορίων (>400.000ΣΚ/ml). Αντιβιοτικά και Αφλατοξινη Μ1 δεν βρέθηκε σε καμιά εκτροφή. Επιπλεόν, βρέθηκε ότι οι εκτροφείς που δεν χρησιμοποιούσαν πόσιμο νερό είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παράγουν νωπό γάλα με ΟΜΧ εκτός των ορίων σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν πόσιμο νερό (P-value 0,0068). Επίσης, οι εκτροφείς που δεν προχωρούν σε ανάλυση του νερού είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παράγουν νωπό γάλα με ΟΜΧ εκτός των ορίων σε σχέση με εκείνους που προχωρούν σε ανάλυση του νερού τους (P-value 0,0029). Παράλληλα, με την αύξηση του αριθμού του ΟΜΧ λόγω της χρήσης νερού χωρίς ανάλυση, πιθανόν να αυξάνεται και ο αριθμός των ΣΚ, με μεγαλύτερη πιθανότητα να παραχθεί νωπό γάλα με ΣΚ εκτός ορίων (P-value 0,0295). Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι χρειάζεται ακόμα εντατική προσπάθεια για τη διασφάλιση της ποιότητας του νωπού αγελαδινού γάλακτος, αν και απαιτούνται εκτενέστερες αναλύσεις.
Description: Milk is used as food for humans due to the nutrients it contains. However, it is a source of microorganisms that can degrade it, alter it or even make it unsuitable for processing and human consumption. The purpose of the study is to identify the factors that affect the quality of raw cow's milk. To achieve this, a questionnaire was created and samples of raw cow's milk were collected. These samples were analyzed for Total Variable Count (TVC), Somatic Cells (SC), detection of Aflatoxin M1 and Antibiotics. The samples have been analysed, the data of the questionnaires has been recorded and the statistical analysis of the results indicated that the number of TBC has a moderate correlation with the number of SC (R = 0.547). There are 20% of the farms that produced raw milk with TVC out of range (> 100.000cfu / ml) and 12% of the farms that produced raw milk with SC out of range (> 400.000 SC/ ml). Antibiotics and aflatoxin M1 was not found on any farm. Moreover, it was found that the farms who did not use drinking water were more likely to produce raw milk with ΤVC out of range than those who used drinking water (P-value 0.0068). Therefore, the farms who do not analyze water were more likely to produce raw milk with TVC out of range than those who analyze their water (P-value 0.0029). In the same time, the increase of the number of TVC due to use water without analysis, probably cause increase in the number of SC, with more likely to produce raw milk with SC out of range (P-value 0.0295). To conclude, the improvement of raw cow’s milk quality needs more intensive efforts, although more extensive analyzes are required.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25939
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

113
Last Week
0
Last month
4
checked on Apr 27, 2024

Download(s) 50

80
checked on Apr 27, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons