Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/250
Τίτλος: | Φαινολική σύσταση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες επιλεγμένων γλυκών οίνων | Other Titles: | Phenolic composition antioxidant properties of selected sweet wines | Συγγραφείς: | Στυλιανού, Ελένη | Λέξεις-κλειδιά: | Γλυκός οίνος;Κουμανταρία | Advisor: | Γκέκας, Βασίλης Γούλας, Βλάσιος |
Ημερομηνία Έκδοσης: | 2014 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Περίληψη: | Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και της αντιοξειδωτικής ικανότητας επιλεγμένων γλυκών οίνων που παράγονται στην Κύπρο ή εισάγονται από Μεσογειακές χώρες. Δευτερεύων σκοπός ήταν και σύγκριση τους με την Κουμμανταρία, το μοναδικό Κυπριακό κρασί με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης. Για την μελέτη τους υπολογίστηκαν οι χρωματικοί δείκτες (πυκνότητα και απόχρωση), προσδιορίστηκαν και ταξινομήθηκαν οι ολικες φαινόλες σε παράγωγα υδροξυκιναμμωμικού οξέος και φλαβονόλες καθώς επίσης και οι ολικές ανθοκυάνες. Τέλος, προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των οίνων με δυο in vitro δοκιμές (DPPH, FRAP). Οι χρωματικοί δείκτες έδειξαν μεγάλη παραλλακτικότητα ανάμεσα στα κρασιά, που μελετήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κουμανταρίες διαφέρουν στατιστικά από τα υπόλοιπα γλυκά κρασιά τόσο στην πυκνότητα όσο και στην απόχρωση. Τα φαινολικά τους συστατικά κυμαίνονται από 138 έως 1311 mg γαλλικού οξέος/L κρασιού, και οι Κουμμανταρίες μπορούν να χαρακτηριστούν μεσαίας περιεκτικότητας ως προς τα φαινολικά συστατικά. Τα παράγωγα υδροξυκινναμωμικού οξέος κυμαίνονται από 60 έως 372 mg καφεϊκού οξέος/L κρασιού, ενώ και οι φλαβονόλες μεταξύ 87-614 mg ρουτίνης/L κρασιού. Όσον αφορά τις ανθοκυάνες στην Κουμμανταρία βρίσκονται σε χαμηλή συγκέντρωση. Σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα και οι δυο δοκιμές έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων, που εξετάστηκαν. Πιο αναλυτικά, η αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν 919,5-1765,5 mg Trolox/L με τη δοκιμή DPPH και 247,0-2276,9 mg Trolox /L με τη δοκιμή FRAP. Τέλος, η συγκέντρωση των ολικών φαινολών σε συνδυασμό με τις ανθοκυάνες ή τις τιμές της δοκιμής DPPH μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάκριση των Κουμανταριών από τα υπόλοιπα ερυθρά γλυκά κρασιά. | Description: | The main objective of this study was to evaluate the phenolic composition and antioxidant capacity of selected sweet wines produced in Cyprus or imported from Mediterranean countries. In addition, a comparison of Commandaria, which hold a protected designation of origin, with selected sweet wines was performed. In the present study, we calculated the color parameters (density, hue), as well as we determined total phenolics, hydroxycinnamates, flavonols and total anthocyanins. Furthermore, the antioxidant capacity of sweet wines was assessed using two in vitro tests (DPPH, FRAP). The color parameters showed a great diversity among the wines studied. In particular, color density and hue of Commandaria wines are statistically different among studied sweet wines. Regarding to phenolics, the concentration of phenolic compounds ranged from 138 to 1311 mg gallic acid/L wine. The content of hydroxycinnamic acid derivatives and flavonols was significantly lower; hydroxycinnamates were found between 60 and 372 mg caffeic acid/L wine and flavonols between 87-614 mg rutin/L wine, respectively. Total anthocyanins of Commandaria have low concentration, since they decreased during aging. Both antioxidant capacity assays demonstrated significant differences between studied wines. In particular, the antioxidant capacity was 919.5-1765.5 mg Trolox/ L wine for DPPH assay and 247.0-2276.9 mg Trolox/ L for FRAP method. Finally, the concentration of total phenols and anthocyanins or DPPH radical scavenging activity can be used to distinguish Commandaria from sweet wines. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/250 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΕΛΕΝΗ.pdf | 155.62 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Google ScholarTM
Check
Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα