Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/250
Πεδίο DCΤιμήΓλώσσα
dc.contributor.advisorΓκέκας, Βασίλης-
dc.contributor.advisorΓούλας, Βλάσιος-
dc.contributor.authorΣτυλιανού, Ελένη-
dc.date.accessioned2014-06-26T10:36:26Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:50:14Z-
dc.date.available2014-06-26T10:36:26Z-
dc.date.available2015-11-27T12:50:14Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/250-
dc.descriptionThe main objective of this study was to evaluate the phenolic composition and antioxidant capacity of selected sweet wines produced in Cyprus or imported from Mediterranean countries. In addition, a comparison of Commandaria, which hold a protected designation of origin, with selected sweet wines was performed. In the present study, we calculated the color parameters (density, hue), as well as we determined total phenolics, hydroxycinnamates, flavonols and total anthocyanins. Furthermore, the antioxidant capacity of sweet wines was assessed using two in vitro tests (DPPH, FRAP). The color parameters showed a great diversity among the wines studied. In particular, color density and hue of Commandaria wines are statistically different among studied sweet wines. Regarding to phenolics, the concentration of phenolic compounds ranged from 138 to 1311 mg gallic acid/L wine. The content of hydroxycinnamic acid derivatives and flavonols was significantly lower; hydroxycinnamates were found between 60 and 372 mg caffeic acid/L wine and flavonols between 87-614 mg rutin/L wine, respectively. Total anthocyanins of Commandaria have low concentration, since they decreased during aging. Both antioxidant capacity assays demonstrated significant differences between studied wines. In particular, the antioxidant capacity was 919.5-1765.5 mg Trolox/ L wine for DPPH assay and 247.0-2276.9 mg Trolox/ L for FRAP method. Finally, the concentration of total phenols and anthocyanins or DPPH radical scavenging activity can be used to distinguish Commandaria from sweet wines.en_US
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και της αντιοξειδωτικής ικανότητας επιλεγμένων γλυκών οίνων που παράγονται στην Κύπρο ή εισάγονται από Μεσογειακές χώρες. Δευτερεύων σκοπός ήταν και σύγκριση τους με την Κουμμανταρία, το μοναδικό Κυπριακό κρασί με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης. Για την μελέτη τους υπολογίστηκαν οι χρωματικοί δείκτες (πυκνότητα και απόχρωση), προσδιορίστηκαν και ταξινομήθηκαν οι ολικες φαινόλες σε παράγωγα υδροξυκιναμμωμικού οξέος και φλαβονόλες καθώς επίσης και οι ολικές ανθοκυάνες. Τέλος, προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των οίνων με δυο in vitro δοκιμές (DPPH, FRAP). Οι χρωματικοί δείκτες έδειξαν μεγάλη παραλλακτικότητα ανάμεσα στα κρασιά, που μελετήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κουμανταρίες διαφέρουν στατιστικά από τα υπόλοιπα γλυκά κρασιά τόσο στην πυκνότητα όσο και στην απόχρωση. Τα φαινολικά τους συστατικά κυμαίνονται από 138 έως 1311 mg γαλλικού οξέος/L κρασιού, και οι Κουμμανταρίες μπορούν να χαρακτηριστούν μεσαίας περιεκτικότητας ως προς τα φαινολικά συστατικά. Τα παράγωγα υδροξυκινναμωμικού οξέος κυμαίνονται από 60 έως 372 mg καφεϊκού οξέος/L κρασιού, ενώ και οι φλαβονόλες μεταξύ 87-614 mg ρουτίνης/L κρασιού. Όσον αφορά τις ανθοκυάνες στην Κουμμανταρία βρίσκονται σε χαμηλή συγκέντρωση. Σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα και οι δυο δοκιμές έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων, που εξετάστηκαν. Πιο αναλυτικά, η αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν 919,5-1765,5 mg Trolox/L με τη δοκιμή DPPH και 247,0-2276,9 mg Trolox /L με τη δοκιμή FRAP. Τέλος, η συγκέντρωση των ολικών φαινολών σε συνδυασμό με τις ανθοκυάνες ή τις τιμές της δοκιμής DPPH μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάκριση των Κουμανταριών από τα υπόλοιπα ερυθρά γλυκά κρασιά.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΓλυκός οίνοςen_US
dc.subjectΚουμανταρίαen_US
dc.titleΦαινολική σύσταση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες επιλεγμένων γλυκών οίνωνen_US
dc.title.alternativePhenolic composition antioxidant properties of selected sweet winesen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3502-2210-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΕΛΕΝΗ.pdf155.62 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε τη σύντομη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 20

456
Last Week
4
Last month
3
checked on 17 Μαϊ 2024

Download(s) 10

234
checked on 17 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα