Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/23346
Title: | Μελέτη ταννινών σε σταφύλια από γηγενείς και παραδοσιακές λευκές οινοποιήσιμες κυπριακές ποικιλίες | Authors: | Σταύρου, Παντελής | Keywords: | Σταφύλια;Αντιοξειδωτικά;Ταννίνες;Κυπριακές ποικιλίες;Ξυνιστέρι | Advisor: | Δρούζα, Χρυσούλα | Issue Date: | May-2021 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Στην παρούσα μελέτη χαρακτηρίστηκαν γηγενείς παραδοσιακές οινοποιήσιμες Κυπριακές ποικιλίες όπως επίσης και γηγενείς ξένες οινοποιήσιμες Κυπριακές ποικιλίες, ως προς το ποσοτικό προσδιορισμό των ταννίνων που περιέχουν οι φλοιοί των σταφυλιών. Τα σταφύλια περιέχουν φαινολικές ενώσεις που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε μη φλαβονοειδή φαινόλες οι οποίες είναι τα βενζοϊκά και κινναμωνικά οξέα. Η άλλη κατηγορία είναι η φλαβονοειδή φαινόλες φλαβανόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες. Σε αυτή την μελέτη ως δείγματα χρησιμοποιήθηκαν φλοιοί από σταφύλια των ποικιλιών Ξυνιστέρι, Σπούρτικο, Chardonnay και Sauvignon blanc από διάφορες περιοχές της Κύπρου όπως: Αρχιμανδρίτα, Λετύμπου, Πολέμι. Μαλλιά, Κοιλάνι, Λεύκαρα, Βουνί Παναγίας, Κοίλη, Στατός, Χούλου, Αγ. Νικόλαος, Κάθηκας, Κυπερούντα, Όμοδος, Ίνεια, Διερευνήθηκαν οι μέθοδοι προσδιορισμού με έμβαση τη μέθοδο BSA και παρουσιάζεται η μέθοδος απομόνωσης των ταννινών από φλοιούς σταφυλιών λευκών ποικιλιών. Επίσης γίνετια συσχέτιση της πειρεκτικότητας των ταννινινών άλλων ποικιλιών από τη βιβλιογραφία. Η πτυχιακή αυτή εργασία ξεκίνησε σε πειραματική βάση. Εντούτοις, η κατάσταση της πανδημίας COVID-19 και οι περιορισμοί πρόσβασης στις εργαστηριακές υποδομές του Τμήματος επηρέασαν την προετοιμασία των δειγμάτων και την εκτέλεση των πειραμάτων. Επίσης, δυσλειτουργίες της λειρτουργίας των οργάνων συνέτεινα στο να αναπτυχθεί η πτυχιακή περισσότερο με βάση τη βιβλιογραφία και λιγότερο προς την κατεύθυνση διεξαγωγής αποτελεσμάτων. | Description: | In the present study, indigenous traditional winemaking Cypriot varieties were characterized as well as indigenous foreign winemaking Cypriot varieties, in terms of the quantification of tannins contained in grape skins. Grapes contain phenolic compounds that are natural antioxidants and are divided into two categories of non-flavonoid phenols which are benzoic and cinnamic acids. The other category is the flavonoids phenols, flavanols, flavonols and anthocyanins. In this study, as samples were used grape skins of the varieties Xinisteri, Spourtiko, Chardonnay and Sauvignon blanc from various areas of Cyprus such as: Archimandrita, Letimbou, Polemi. Mallia, Koilani, Lefkara, Vouni Panagias, Koili, Statos, Houlou, Ag. Nikolaos, Kathikas, Kyperounta, Omodos, Ineia, Methods for tannins determination have been explored, with emphasis to BSA method. The method for tannins isolation is presented regarding the isolation of tannins from the skin of the grapes of whites Cypriot varieties. Also, there is a report for the tanninas content of grapes of other varieties from the literature. This bachelor thesis started on experimentsl base. However, the situation of the pandemic COVID-19 accompanied by the restrictions for the move as well access in the laboratory effected the preparation of the samples as well the performance of the experiments. Furthermore, malfunction of instruments necessary for samples preparation, forced us to developed thesis rather on a bibliographic base than towards to results presentation. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/23346 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Πτυχιακή _Τελικη_3_06_2021 - ABSTRACT.pdf | Abstract | 170.03 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
111
Last Week
0
0
Last month
9
9
checked on Nov 6, 2024
Download(s) 50
52
checked on Nov 6, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License