Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/19200
Title: Πρόσδεση του ακροατή με το χώρο: Η περίπτωση του κοινού της ρεμπέτικης μουσικής στα μαγαζιά στην Κύπρο
Authors: Αχνιώτου, Αλίκη 
Keywords: Rebetiko;Greek music;Soundscape;Social ties
Advisor: Χρηστίδης, Γιάννης
Issue Date: May-2016
Department: Department of Communication and Internet Studies
Faculty: Faculty of Communication and Media Studies
Abstract: In this work the author analyzes on how the listener creates connections with the space where rebetika music is played in Cyprus based on the theory of space attachment.
Description: Η εργασία αυτή ασχολείται με το πώς ο ακροατής δημιουργεί δεσμούς με το χώρο όπου παίζεται η ρεμπέτικη μουσική στην Κύπρο με βάση τη θεωρίας της πρόσδεσης χώρου. Αρχικά, η μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε για την διεκπεραίωση της παρούσας έρευνας ήταν αυτή της ποιοτικής. Σε πρώτο στάδιο έγιναν παρατηρήσεις σε χώρους όπου παίζεται η ρεμπέτικη μουσική έτσι ώστε να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά αυτών των χώρων, αλλά και το ίδιο το ηχοτοπίο. Παράλληλα καταγράφηκε και η συμπεριφορά των ακροατών που παρευρίσκονταν εκεί. Μετά από τις παρατηρήσεις, έγινε η σύνταξη του οδηγού συνέντευξης και η δημιουργία των κατηγοριών. Για να ελεγχθεί καλύτερα ο όρος πρόσδεση, διερευνήθηκε σε τέσσερα επίπεδα: τους φυσικούς δεσμούς, τους κοινωνικούς δεσμούς, τα χαρακτηριστικά του χώρου και το ηχοτοπίο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από ακροατές που ήταν θαμώνες σε αυτούς τους χώρους. Έπειτα, αφού συλλέχθηκαν όλα τα δεδομένα και κατηγοριοποιήθηκαν, ακολούθησε ποιοτική ανάλυση περιεχομένου. Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν μέσω της ανάλυσης περιεχομένου συμφωνούν ότι γενικότερα, προτιμώνται χώροι μικροί, με χαρακτηριστικά που θυμίζουν την παράδοση αλλά και συνάδουν με το ύφος της ρεμπέτικης μουσικής. Αντίθετα, οι πολύ μοντέρνοι χώροι ή τα σύγχρονα καφενεία φαίνεται να μην προσδίδουν στον ακροατή την αίσθηση του ανήκειν. Όσον αφορά την πρόσδεση του ακροατή με το χώρο, οι ίδιοι οι θαμώνες δεν θεωρούν πως συνδέονται τόσο φυσικά με ένα χώρο, όσο και κοινωνικά. Αυτό όμως, έρχεται σε αντιπαράθεση με τα όσα παρατηρήθηκαν. Η έρευνα καταλήγει στο γεγονός ότι οι ακροατές συνδέονται και μέσω του ακούσματος με ένα χώρο. Δηλαδή το ηχοτοπίο από μόνο του αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόσδεσή τους, καθώς δημιουργεί αυτό τον δεσμό τους με το χώρο.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/19200
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Πτυχιακή Εργασία - Αλίκη Αχνιώτου.pdfFull text931.94 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

143
Last Week
0
Last month
5
checked on May 1, 2024

Download(s) 50

325
checked on May 1, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons