Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18875
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΔημητριάδου, Μαρία-
dc.contributor.authorΧαραλάμπους, Χαράλαμπος-
dc.date.accessioned2020-09-04T12:19:53Z-
dc.date.available2020-09-04T12:19:53Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/18875-
dc.descriptionAim: The present literature review investigates whether the diabetics’ diet can reduce the symptoms of diabetes. Materials – Method: A systematic review of the academic bibliography has been carried out. The search of the relevant literature has taken place during the time period between October 2019 and January 2020 and the consulted databases are Pubmed, Cohrane and Cinahl. The key-words that were used are “diabetes” AND “nutrition” OR “health patterns”. These key-words were combined in different ways. Manual searching was also used in the process of seeking out relevant articles in the bibliography of the articles that were chosen within the first search. The present review includes randomized controlled studies that were published in English throughout the time period 2010-19. Results: During the initial research in academic literature 1315 articles were displayed. Subsequently, through the use of the search engine filters (filters: publication dates: last 5 years, species: humans, Language: English) this number was reduced to 280. After considering their titles and their abstracts, 258 articles, that either did not meet the criteria, or were irrelevant to the subject matter of this work, were rejected. The 22 remaining articles were thoroughly studied and 14 new articles that did not meet the established criteria were also rejected. From the bibliography of the 8 relevant articles, a total of 8 randomized controlled studies were included in the present review. Conclusions: the findings showed that the food standards were related to nutritional factors for the prevention of CVD and other health problems concerning individuals suffering from T1DM and T2DM.en_US
dc.description.abstractΣκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώνεται στη διερεύνηση κατά πόσο η διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη σε διαβητικά άτομα. Υλικό - Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020 από στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cohrane και Cinahl. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι «diabetes» AND «nutrition» OR «health patterns» Οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς και συνδέσμους. Σχετικά άρθρα αναζητήθηκαν επίσης με χειροκίνητη σάρωση και στη βιβλιογραφία (παραπομπές) των άρθρων που επιλέγηκαν κατά την πρώτη αναζήτηση. Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2010 μέχρι και το 2019 και η γλώσσα δημοσίευσης είναι η αγγλική. Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας προέκυψαν 1315 άρθρα. Ακολούθως, με την χρήση των περιορισμών της μηχανής αναζήτησης (filters: publication dates: last 5 years, species: humans, Language: English), προέκυψαν 280 άρθρα. Τα άρθρα αυτά μελετήθηκαν αρχικά από τον τίτλο και την περίληψη και απορρίφθηκαν 258 άρθρα τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή ήταν άσχετα με το θέμα της παρούσας εργασίας. Τα 22 άρθρα που απέμειναν μελετήθηκαν πλήρως και από αυτά απορρίφθηκαν ακόμα 14 άρθρα, αφού δεν πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν. Από την βιβλιογραφία των 8 σχετικών άρθρων, συνολικά συμπεριλήφθηκαν και οι 8 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στην παρούσα ανασκόπηση. Συμπεράσματα: Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα διατροφικά πρότυπα συσχετίζονταν με παράγοντες διατροφής για την πρόληψη CVD, και άλλων προβλημάτων υγείας σε ασθενείς με T2DM και Τ1DM.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΔιατροφήen_US
dc.subjectΜεσογειακή διατροφήen_US
dc.subjectΔιαβήτηςen_US
dc.subject.otherNutritionen_US
dc.subject.otherMediterranean dieten_US
dc.subject.otherHealth patternen_US
dc.subject.otherDiabetesen_US
dc.titleΟ ρόλος της διατροφής στις επιπλοκές του διαβήτηen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Nursingen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Health Sciencesen_US
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Nursing-
crisitem.author.facultyFaculty of Health Sciences-
crisitem.author.orcid0000-0001-8575-1548-
crisitem.author.parentorgFaculty of Health Sciences-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Χαράλαμπος Χαραλάμπους_2020_Abstract.pdfAbstract176.72 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

259
Last Week
0
Last month
22
checked on Nov 22, 2024

Download(s) 20

120
checked on Nov 22, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons