Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18801
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΠαπαδήμας, Φώτης-
dc.contributor.authorΜακρομάλλης, Αντρέας-
dc.date.accessioned2020-08-28T05:25:45Z-
dc.date.available2020-08-28T05:25:45Z-
dc.date.issued2020-06-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/18801-
dc.descriptionMilk is one of the most essential products in the food industry, containing numerous essential nutrients. Several scientific studies were conducted throughout the years, aiming the understanding and improving of this food product. This study investigated whether ultraviolet (UV) radiation could be utilized as a complimentary process of pasteurization to extend the lifespan of nonfat (0%) cow’s milk. Pasteurized milk samples, which derived from the Charalambides Christis dairy industry, were treated three different levels (Low-Medium-High) of UV radiation and then they were incubated for 21 days at 6°C. In the time span of 14th and 21st days of incubation, the processed samples were deteriorated mainly due to the modified growth of psychotrophic bacteria. Despite the fact that the three different levels of UV radiation was not enough to inhibit the bacterial growth and to extend the lifespan of the pasteurized milk samples, the medium UV level radiation treatment affected less the bacterial growth until the 14th day of incubation compared to the other two UV treatments. Moreover, in all the investigated approaches the microbiological results of the pasteurized milk were better. Finally, we conclude that UV radiation is a novel, modern and ecologically friendly technology with high antimicrobial efficacy, which gained the interest of current researchers as an approach to be utilized in the field of food production. However, additional studies are required to make feasible the application of such technology in the processing procedure of milk.en_US
dc.description.abstractΤο γάλα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα στην κατηγορία των τροφίμων με πληθώρα πολύτιμων συστατικών. Ένα τρόφιμο που έχει υποβληθεί σε αμέτρητες μελέτες και έρευνες με γνώμονα πάντα την βελτίωση του. Η παρούσα μελέτη έχει ως κύριο σκοπό την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας ως συμπληρωματική επεξεργασία της καθιερωμένης παστερίωσης σε αγελαδινό γάλα λιποπεριεκτικότητας 0% για την επέκταση της διάρκειας ζωής του. Παραλήφθηκαν παστεριωμένα δείγματα από την γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης - Κρίστης όπου υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία τριών διαφορετικών επιπέδων (Low-Medium-High) και στην συνέχεια αποθηκεύτηκαν στους 6 °C για διάστημα 21 ημερών. Στο διάστημα της 14ης -21ης ημέρας, τα επεξεργασμένα δείγματα αλλοιώθηκαν με κυριότερο παράγοντα αλλοίωσης την ανάπτυξη των ψυχρότροφων βακτηρίων. Αν και τα τρία διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας δεν ήταν ικανά να αναστείλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, το επίπεδο UV- medium συγκριτικά με τα άλλα δύο επίπεδα επηρέασε λιγότερο την ανάπτυξη των βακτηρίων μέχρι και την 14η ημέρα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα μικροβιολογικά αποτελέσματα του παστεριωμένου γάλακτος ήταν καλύτερα. Τέλος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί μια σύγχρονη, καινοτόμος τεχνολογία, φιλική προς το περιβάλλον με μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι των μικροοργανισμών που κερδίζει το ενδιαφέρον τον ερευνητών για χρήση της στον κλάδο των τροφίμων, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και έρευνες για την πιθανή εφαρμογή της στην τεχνολογία του γάλακτος.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΥπεριώδης ακτινοβολίαen_US
dc.subjectΠαστερίωσηen_US
dc.subjectΓάλαen_US
dc.subjectΨυχρότροφα βακτήριαen_US
dc.subject.otherUltraviolet Radiationen_US
dc.subject.otherPasteurizationen_US
dc.subject.otherMilken_US
dc.subject.otherPsychrotrophic bacteriaen_US
dc.titleΧρήση υπεριώδους ακτινοβολίας σε παστεριωμένο γάλα για επιμήκυνση της διάρκειας ζωήςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managmenten_US
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1el-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-0284-2247-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Αντρέας Μακρομάλλης_2020_Abstract.pdfAbstract406.38 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

179
Last Week
1
Last month
10
checked on Aug 30, 2024

Download(s)

73
checked on Aug 30, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons