Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18770
Title: Η προθήκη προβιοτικών μικροοργανισμών και πρεβιοτικών στη μαύρη σοκολάτα και οι θετικές επιδράσεις στην υγεία του καταναλωτή
Authors: Κλείτου, Δωροθέα 
Keywords: Προβιοτικά;Πρεβιοτικά;Μαύρη σοκολάτα;Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά;Πολυφαινόλες;Φλαβονοειδή
Advisor: Τσάλτας, Δημήτριος
Issue Date: May-2020
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment
Abstract: Στην εν λόγω εργασία μελετάται η περίπτωση προσθήκης και τυχόν επιβίωσης των προβιοτικών μικροοργανισμών στη μαύρη σοκολάτα και η περιεκτικότητα πρεβιοτικών μετά από παρατεταμένη αποθήκευση, μέσα από σχετικές έρευνες. Μελετήθηκαν όλες οι πιθανές αλλαγές στη σοκολάτα που προέκυψαν, όσο αφορά την επιβίωση των ζωντανών μικροοργανισμών, αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Τα βιοδραστικά συστατικά του κακάο, πολυφαινόλες, και κυρίως τα φλαβονοειδή, οφείλονται στις θετικές επιδράσεις που επιφέρουν στην υγεία του καταναλωτή. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των μελετών, η εργασία αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί εξαιρετικός φορέας για την επιβίωση των προβιοτικών μικροοργανισμών και πρεβιοτικών, κυρίως των βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ινουλίνης αντίστοιχα.
Description: In this project the addition and possible survival of probiotics microorganisms in dark chocolate and the content of prebiotics after prolonged storage, which are reported through relevant research, was investigated. All the possible changes in chocolate that occurred, in terms of the survival of living microorganisms, but also its organoleptic characteristics were studied. The bioactive components of cocoa, polyphenols, and especially flavonoids, are due to the positive effects they have on consumer health. Finally, based on the results of the studies, this work concludes that dark chocolate is an excellent carrier for the survival of probiotic microorganisms and prebiotics, mainly lactic acid and inulin bacteria, respectively.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18770
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Δωροθέα Κλείτου.pdfAbstract1.25 MBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 5

232
Last Week
1
Last month
3
checked on Nov 21, 2024

Download(s) 5

962
checked on Nov 21, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons