Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15522
Τίτλος: Επιβλεπόμενη ταξινόμηση επικαλυπτόμενων εικόνων Landsat-8 και Sentinel-2
Συγγραφείς: Ιωάννου, Υβόνη 
Λέξεις-κλειδιά: Ταξινόμηση;Landsat-8;Sentinel-2;Περιοχές Εκπαίδευσης
Advisor: Χατζημιτσής, Διόφαντος
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2019
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Περίληψη: Η παρακολούθηση της γης από το διάστημα αποτελεί σημαντικό αλλά και απαραίτητο εργαλείο τα τελευταία χρόνια. Μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους εξαγωγής πληροφοριών από τηλεπισκοπικά δεδομένα, είναι η ταξινόμηση ψηφιακών εικόνων. Η διαδικασία αυτή, έχει ως σκοπό την αντικατάσταση της υποκειμενικής φωτοερμηνείας εικόνων, με στατιστικές ή ποσοτικές τεχνικές για την αυτόματη αναγνώριση θεματικών χαρτών κάλυψης γης. Κύριος στόχος ήταν η αξιολόγηση ταξινόμηση μίας δορυφορικής εικόνας Sentinel-2 βάση των περιοχών εκπαίδευσης όπως αυτές είχαν εξαχθεί από την ταξινόμηση της εικόνας Landsat-8. Στη παρούσα μελέτη, πάρθηκαν δύο δορυφορικές εικόνες, μία Landsat-8 όπου απεικονίζει σχεδόν όλη την Κύπρο και μία Sentinel-2 όπου απεικονίζει μόνο το νοτιοανατολικό μέρος της. Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση της εργασία, αρχικά έγινε η επιλογή των κατηγοριών κάλυψης γης. Επιλέχθηκαν οι περιοχές εκπαίδευσης για την εικόνα Landsat-8 και αφού αξιολογήθηκαν, εκτελέστηκε η ταξινόμηση με τρεις διαφορετικούς αλγόριθμους επιβλεπόμενης ταξινόμησης: τον αλγόριθμο μέγιστης πιθανοφάνειας, ελάχιστης απόστασης και φασματικής γωνιάς. Ακολούθως, βάση της οπτικής αναγνώρισης επιλέχθηκε η ταξινόμηση ενός από τους τρεις αλγορίθμους, πιο συγκεκριμένα αυτού της φασματικής γωνιάς, και στη συνέχεια έγινε η αξιολόγηση των στατιστικών αποτελεσμάτων τα οποία παρουσίασαν υψηλά ποσοστά ολικής ακρίβειας (86 %) και δείκτη Kappa (0.8460). Στη συνέχεια, για την ταξινόμηση της δορυφορικής εικόνας Sentinel-2, η εικόνα τοποθετήθηκε κάτω από την ταξινομημένη Landsat-8 και βάση των περιοχών εκπαίδευσης που είχαν εξαχθεί, έγινε η επιλογή των περιοχών εκπαίδευσης της Sentinel-2. Αφού αξιολογήθηκαν, εκτελέστηκε επιβλεπόμενη ταξινόμηση με τον αλγόριθμο φασματικής γωνίας, όπως και στην εικόνα Landsat-8 και έγινε η αξιολόγηση των στατιστικών αποτελεσμάτων με το ποσοστό την ολικής ακρίβειας να είναι στο (94 %) και ο δείκτης Kappa (0.9322). Βάση των καλών στατιστικών αποτελεσμάτων και των δύο εικόνων συμπεραίνεται ότι η ταξινόμηση βάση των περιοχών εκπαίδευσης μίας ήδη ταξινομημένης εικόνας, μπορεί να γίνει, δίνοντας όμως την απαραίτητη προσοχή.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15522
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Περίληψη Υβόνη Ιωάννου.pdfAbstract193.54 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 20

161
Last Week
1
Last month
10
checked on 20 Μαϊ 2024

Download(s) 20

112
checked on 20 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα