Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/14956
Title: | Βιβλιογραφική ανασκόπηση γενετικής βελτίωσης προβάτου Χίου | Authors: | Κυριάκου, Μικαέλλα | Keywords: | πρόβατο Χίου;γενετική βελτίωση;γονίδια;γαλακτοπαραγωγή | Advisor: | Miltiadou, Despoina | Issue Date: | May-2019 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Στόχος της ανασκόπησης αυτής, είναι η μελέτη της προοπτικής γενετικής βελτίωσης του προβάτου Χίου στην Κύπρο. Το πρόβατο Χίου αποτελεί την πιο γνωστή γαλακτοπαραγωγική φυλή στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν, αρνητικά ή θετικά, τη γαλακτοπαραγωγή των προβατίνων είναι τόσο περιβαλλοντικοί όσο και φυσιολογικοί-γενετικοί. Για τη γενετική βελτίωση της παραγωγής και της σύστασης του γάλακτος είναι αναγκαία τήρηση γενεαλογικών δένδρων και συστηματικών μετρήσεων, που πραγματοποιείται μόνο σε κρατικούς πυρήνες προβάτου φυλής Χίου στην Κύπρο, και η εκτίμηση γενετικών αξιών λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική σημασία των χαρακτηριστικών και διορθώσεις για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Η κλασσική γενετική βελτίωση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γαλακτοπαραγωγή της φυλής Χίου, η οποία παρουσιάζει υψηλή φαινοτυπική παραλλακτικότητα για το χαρακτηριστικό αυτό. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στις προοπτικές της γενετικής βελτίωσης μέσω γονιδιωματικής επιλογής. Η μελέτη πιθανών γονιδίων, που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ενσωμάτωση τους μαζί με άλλους γενετικούς δείκτες ώστε να επιταχυνθεί η γενετική πρόοδος. | Description: | The aim of this review is to study the prospective of genetic improvement of Chios sheep in Cyprus. The sheep of Chios is the most famous dairy breed in Greece and Cyprus. The factors that influence, negatively or positively, the milk production of ewes, are both environmental and physiological-genetic. For genetic improvement of milk production and composition, it is necessary to maintain pedigree trees and systematic measurements, carried out only by state sheep nuclei on Chios breed in Cyprus, and to assess genetic values taking into consideration the economic significance of the characteristics and corrections for the environmental effects. Classic genetic improvement can significantly improve the dairy production of Chios breed, which has high phenotypic variability for this characteristic. However, in recent years, there is a great deal of interest in the prospects of genetic improvement through genomic selection. The study of potential genes, that affect the quantity and quality of milk produced, could be exploited by incorporating them along with other genetic markers to accelerate genetic advancement. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/14956 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
abstract.pdf | 119.22 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
210
Last Week
1
1
Last month
4
4
checked on Dec 22, 2024
Download(s) 20
77
checked on Dec 22, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.