Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14956
Title: Βιβλιογραφική ανασκόπηση γενετικής βελτίωσης προβάτου Χίου
Authors: Κυριάκου, Μικαέλλα 
Keywords: πρόβατο Χίου;γενετική βελτίωση;γονίδια;γαλακτοπαραγωγή
Advisor: Miltiadou, Despoina
Issue Date: May-2019
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Στόχος της ανασκόπησης αυτής, είναι η μελέτη της προοπτικής γενετικής βελτίωσης του προβάτου Χίου στην Κύπρο. Το πρόβατο Χίου αποτελεί την πιο γνωστή γαλακτοπαραγωγική φυλή στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν, αρνητικά ή θετικά, τη γαλακτοπαραγωγή των προβατίνων είναι τόσο περιβαλλοντικοί όσο και φυσιολογικοί-γενετικοί. Για τη γενετική βελτίωση της παραγωγής και της σύστασης του γάλακτος είναι αναγκαία τήρηση γενεαλογικών δένδρων και συστηματικών μετρήσεων, που πραγματοποιείται μόνο σε κρατικούς πυρήνες προβάτου φυλής Χίου στην Κύπρο, και η εκτίμηση γενετικών αξιών λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική σημασία των χαρακτηριστικών και διορθώσεις για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Η κλασσική γενετική βελτίωση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γαλακτοπαραγωγή της φυλής Χίου, η οποία παρουσιάζει υψηλή φαινοτυπική παραλλακτικότητα για το χαρακτηριστικό αυτό. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στις προοπτικές της γενετικής βελτίωσης μέσω γονιδιωματικής επιλογής. Η μελέτη πιθανών γονιδίων, που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ενσωμάτωση τους μαζί με άλλους γενετικούς δείκτες ώστε να επιταχυνθεί η γενετική πρόοδος.
Description: The aim of this review is to study the prospective of genetic improvement of Chios sheep in Cyprus. The sheep of Chios is the most famous dairy breed in Greece and Cyprus. The factors that influence, negatively or positively, the milk production of ewes, are both environmental and physiological-genetic. For genetic improvement of milk production and composition, it is necessary to maintain pedigree trees and systematic measurements, carried out only by state sheep nuclei on Chios breed in Cyprus, and to assess genetic values taking into consideration the economic significance of the characteristics and corrections for the environmental effects. Classic genetic improvement can significantly improve the dairy production of Chios breed, which has high phenotypic variability for this characteristic. However, in recent years, there is a great deal of interest in the prospects of genetic improvement through genomic selection. The study of potential genes, that affect the quantity and quality of milk produced, could be exploited by incorporating them along with other genetic markers to accelerate genetic advancement.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14956
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
abstract.pdf119.22 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 20

206
Last Week
0
Last month
0
checked on Nov 21, 2024

Download(s) 20

77
checked on Nov 21, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.