Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14013
Title: Οι προτιμήσεις των νέων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και Νοητικής Υστέρηση ως προς τα σύνολα συμβόλων, για τις επικοινωνιακές τους ανάγκες
Authors: Διαμαντή, Ιωάννα 
Keywords: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος;Νοητική Υστέρηση;Σύνολα συμβόλων;Χαρακτηριστικά;Προτιμήσεις
Advisor: Πάμπουλου, Ηλιάδα
Issue Date: May-2019
Abstract: Οι θεραπευτές επιλέγουν το υλικό για τις θεραπευτικές συνεδρίες βάση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και εμπειρίας τους. Ωστόσο, είναι ανάγκη να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψιν τους τις προτιμήσεις των ασθενών, ούτως ώστε η θεραπεία να γίνεται μια πιο ευχάριστη διαδικασία. Τα γραφικά σύμβολα όπως οι φωτογραφίες, τα ΜΑΚΑΤΟΝ χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στο πεδίο της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας, για να στηρίζουν τα άτομα με σύνθετες επικοινωνιακές διαταραχές. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν έρευνες που να διερευνούν τις προτιμήσεις των ατόμων ως προς το πιο σύνολο γραφικών συμβόλων προτιμούν. Επομένως, σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι η διερεύνηση των προτιμήσεων των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και Νοητικής Υστέρησης, ως προς τα σύνολα συμβόλων που προτιμάνε να χρησιμοποιούν για τις επικοινωνιακές τους ανάγκες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν τέσσερεις ομάδες από καρτέλες στο σύνολο, οι οποίες απεικόνιζαν τέσσερεις έννοιες στα σύνολα συμβόλων ΜΑΚΑΤΟΝ, Widgit, Pics for PECS, Talking Mats, Microsoft Clipart και φωτογραφίες. Μέσω σκόπιμης δειγματοληψίας επιλέγηκαν 25 ενήλικες ηλικίας 20;4 μέχρι 32;6 ετών με διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος ή / και Νοητικής Υστέρησης από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες, ακολούθησαν μια ημι - δομημένη συνέντευξη κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών και οι απαντήσεις τους αναλύθηκαν σε Microsoft Excel όσον αφορά τα ποσοτικά δεδομένα ενώ τα ποιοτικά αναλύθηκαν μέσω θεματικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πως, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτίμησαν έγχρωμα σύμβολα κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, όπου υποστηρίζεται η χρήση μαυρόασπρων συμβόλων στα άτομα με ΔΑΦ, λόγω των μειωμένων ερεθισμάτων. Προτίμηση φάνηκε στη χρήση φωτογραφιών παρά κάποιου άλλου συνόλου συμβόλων. Συνοψίζοντας, οι προτιμήσεις των ατόμων και ειδικότερα των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, δεν συμφωνούν με την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τις επιλογές που γίνονται από τους λογοθεραπευτές. Είναι σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα να διερευνηθεί περισσότερο εις βάθος καθώς επίσης και με διαφορετικούς πληθυσμούς.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14013
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη Διαμαντή Ιωάννα.pdfΠερίληψη266.44 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

202
Last Week
3
Last month
6
checked on Apr 30, 2024

Download(s) 50

54
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.