Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/12379
Title: | Προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης : καταχώρηση χαρουπόμελου ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ | Authors: | Χριστοφίδη, Ελευθερία | Keywords: | Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης;Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη;Χαρουπόμελο;Χημικά χαρακτηριστικά;Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά | Advisor: | Παπαδήμας, Φώτης | Issue Date: | 2018 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management | Abstract: | Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της στήριξης της γεωργικής παραγωγής, με στόχο την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, διακρίθηκαν προϊόντα που παρουσιάζουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της περιοχής που βρίσκονται.Για την προστασία των προϊόντων αυτών, δημιουργήθηκε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου 2006 για την προστασία των « γεωγραφικών ενδείξεων» και των «ονομασιών προέλευσης» των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Στην παρούσα εργασία γίνεται μελέτη των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, καθώς και των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο. Επίσης πραγματοποιήθηκε εξέταση κατοχύρωση του χαρουπόμελου ως προϊόν ονομασίας προέλευσης ή ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, ανάλογα των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται. Μελετήθηκε η καλλιέργεια χαρουπιών στην Κύπρο, η διαδικασία παραγωγής χαρουπόμελου και τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν τη σχέση του προϊόντος με την περιοχή παρασκευής του. Ακόμη ερευνήθηκαν τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του χαρουπόμελου, που το διακρίνουν σε σχέση με παρόμοια προϊόντα, καθώς και η νοθεία, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή και εμπορία του. Τέλος, με βάση τις μελέτες που έγιναν, καταλήξαμε στο συμπέρασμα αν μπορεί ή όχι το χαρουπόμελο να προωθηθεί στην κυπριακή αγορά και στο εξωτερικό ως προϊόν «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης» ή ως προϊόν «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης». | Description: | The European Union provides tools to help highlight the qualities and tradition associated with registered products. The EU product quality schemes relate to agricultural products and foodstuffs, wines, spirits and aromatised wines, which producers or producer groups have registered according to the rules of Regulation (EU) No 510/2006 of the European Parliament and of the Council of 20 March 2006 on quality schemes for agricultural products and foodstuffs. In this research we examined the products of designation of origin and geographical indications in Europe and Cyprus. Moreover we examined the registration of the carob syrup as a PDO or PGI product, according to their specifications. We studied the carob crop in Cyprus, the carob syrup production and the historical data showing the relationship of the product to the processing area. We have also investigated the chemical and organoleptic properties of carob syrup and the issue of possible adulteration. Finally, according to this research, we came to the conclusion whether or not the carob syrup can be promoted in local and international markets as a product of "protected designation of origin" or as a product of "protected geographical indication". | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/12379 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Χριστοφίδη Ελευθερία περίληψη.pdf | 96.53 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
341
Last Week
2
2
Last month
18
18
checked on Dec 3, 2024
Download(s)
181
checked on Dec 3, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.