Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10236
Title: Δείκτες ποιότητας και οξειδωτικής σταθερότητας παρθένων ελαιόλαδων Κορωνέικης και Κυπριακής ποικιλίας
Authors: Χατζηγιασουμή, Θεόφιλος 
Keywords: Olive oil;Acidity;Koroneiki;Ladoelia;Antioxidant capacity
Advisor: Drouza, Chryssoula
Issue Date: 2017
Abstract: Olive oil has been considered important food from the ancient years because of its positive contribution to human health. There are a lot of studies about the olive oil nutritional value and its protective effect against various chronic diseases. Olive oil is characterized by certain quality parameters, their values range between limits established by the International Olive Oil Council. These parameters are used (i) for the classification of olive oils according to their quality, and (ii) for examination for the existence of fraud. In this diploma thesis, quality parameters such as: acidity, peroxide number, indexes K232, K268, ΔΚ have been determined for olive oils of Koroneiki and Cypriot (Ladoelia) variety. Also, the antioxidant (antiradical) capacity of these oils has been determined for the evaluation of the oxidative stability of the oils between the two varieties. Comparison of oils from different districts of the island has been done for the quality parameters and the antioxidant capacity.
Description: Από πολλά χρόνια πριν, το ελαιόλαδο θεωρείται σημαντικό λόγω της συμβολής του στη στην υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν διάφορες μελέτες για το θετικό ρόλο που διαδραματίζει το ελαιόλαδο σε διάφορες ασθένειες του ανθρώπου, καθώς και για τη διατροφική του αξία. Το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από ορισμένες φυσικοχημικές παραμέτρους, για τις οποίες δίνονται συγκεκριμένα αριθμητικά όρια σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αφενός για την κατηγοριοποίηση του σε διαφορετικά είδη ποιότητας αφετέρου για τον έλεγχο ύπαρξης νοθείας. Στην παρούσα πτυχιακή έρευνα προσδιορίστηκαν οι δείκτες ποιότητας όπως αριθμός οξύτητας, αριθμός υπεροξειδίων, δείκτες Κ232, Κ268, και ΔΚ για ελαιόλαδα από τις επικρατέστερες ποικιλίες Κορωνέικη και Κυπριακή (Λαδοελιά) που καλλιεργούνται στο νησί της Κύπρου. Επίσης για ελαιόλαδα των ποικιλιών αυτών προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των ελαιολάδων με τη μέθοδο του DPPH για την εκτίμηση της οξειδωτικής σταθερότητας των ελαιόλαδων της Κορωνέικης και την Κυπριακής ποικιλίας. Σύγκριση ελαιολάδων από διαφορετικές επαρχίες του νησιού πραγματοποιήθηκε στη βάση των παραμέτρων ποιότητας και της αντιοξειδωτικής ικανότητας.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10236
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Χ'ΓΙΑΣΟΥΜΗ ΘΕΟΦΙΛΟΣ.pdf118.85 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

255
Last Week
0
Last month
0
checked on Nov 6, 2024

Download(s)

100
checked on Nov 6, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.