Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management

106842_gemWithFrame.png picture
Organization name
Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Description
Dean’s Welcome Message Welcome to the webpages of the Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management. The Faculty currently includes two academic entities – the Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Sciences, and the Department of Environmental Science and Technology. In terms of both education and research, our Faculty deals with topics that are at the heart of modern societal challenges. The agricultural and food sectors are increasingly important for providing adequate food supplies to a growing global population, while trying to avoid causing irreversible damage to human health and ecosystems. Besides its role for primary production and food security, agriculture can also be particularly beneficial for the environment by preventing the occurrence of problems such as soil erosion and land desertification. We also address a range of fields related to the protection of natural resources and the environment – air, water and soil pollution, waste management, sustainable energy use. Especially at a period of climate change, which is closely related to our living standards, these topics call for interdisciplinary approaches. Our Faculty offers education on natural and technological sciences like chemistry, physics, microbiology, toxicology and biotechnology, with a focus on their environmental and agronomical aspects. Agricultural and environmental economics and management for policy support are also important parts of our curriculum and research output. Our academic staff is heavily involved in international cooperation. Participating in research projects and organising international conferences and workshops, we try to provide intellectual stimulation to our students and keep them up-to-date with international activities in our disciplines. We have also developed close links with the private sector and NGOs in Cyprus, and several Faculty members serve as advisors to national and local authorities for the formulation of appropriate agricultural and environmental policies. It is clear that the focus of our Faculty is on very topical scientific fields with considerable employment prospects. According to national and EU-wide employment authorities, ‘green jobs’ are projected to be among the most flourishing sectors in the near future. For this purpose, our undergraduate and postgraduate education aims at offering a wide spectrum of fundamental knowledge as well as critical skills for learning and analysing complex problems. Irrespective of how outdated technologies and practical tools become over the years, the ability of critical thinking and the desire for continuous learning and improving one’s knowledge and skills are crucial for our prosperity. We hope that we successfully convey this message to both our graduates and the general public. Theodoros Zachariadis Dean of the Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management

OrgUnit's Researchers publications
(Dept/Workgroup Publication)

Refined By:
Date Issued:  [2010 TO 2019]
Fulltext:  With Fulltext

Results 401-420 of 709 (Search time: 0.009 seconds).

Issue DateTitleAuthor(s)
4012011Εχθροί και ασθένειες της μέλισσαςΧατζηλοϊζή, Μάρθα 
4022015Ζυμούμενο παραδοσιακό ρόφημα "Αϊρανι": Τεχνολογία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικάΟνουφρίου, Γιώργος 
4032013Ζυμούμενο ρόφημα από γαϊδουρινό γάλα: μικροβιολογικά, χημικά, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και λειτουργικότηταΠαρμαξή, Ιωάννα 
4042017Ζυμουμένο παραδοσιακό ρόφημα «Αϊράνι» τεχνολογία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικάΨαρά, Χρίστος 
405May-2019Η αμπελουργική και οινολογική αξία της ποικιλίας ViognierΙωάννου, Κλεονίκη 
4062013Η αντίληψη των Κυπρίων καταναλωτών ως προς τα λειτουργικά τρόφιμα εντος της κυπριακής αγοράςΠισσίδης, Αντρέας 
4072014Η βιοποικιλότητα των φυλλόβιων αρθρόποδων στο εσωτερικό και στα περιθώρια της καλλιέργειας τομάταςΑποστολίδου, Χαρά 
4082013Η γλυοξάλη ως ρυπαντής στην ατμόσφαιρα:Βιβλιογραφική ανασκόπησηΕλευθερίου, Αντώνης 
4092014Η εξέλιξη της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Κύπρο και οι μελλοντικές προκλήσειςΧατζηζαχαρία, Μαρία 
4102016Η επίδραση διαφορετικών πυτίων στην παραγωγή τυριών ίδιας τεχνολογίαςΒεσιάρη, Ελένη 
411May-2017Η επίδραση της αντικατάστασης του χλωριούχου νατρίου στις φυσικοχημικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές ιδιότητες του τυρού χαλλούμιΜιχαήλ, Μιχαήλ 
4122013Η επίδραση της επεξεργασίας με υψηλή πίεση, στη μικροβιολογική ποιότητα των αλλαντιδίων Φρανκφουρτης, σε διαφορετικούς χρόνους εφαρμογήςΠαρασκευά, Μαρία 
4132016Η επίδραση της επεξεργασίας με υψηλή υδροστατική πίεση στη μικροβιολογική ποιότητα αιγοπρόβειου χαλλουμιούΜάριου, Μαρία 
4142012Η επίδραση της επεξεργασίας με υψηλή υδροστατική πίεση στη μικροβιολογική ποιότητα του ζαμπόν και των λουκάνικων Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια ζωής τουςΤάκη, Αναστασία 
4152017Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και του μαγνητικού πεδίου της Γης στη συγκέντρωση των ισοτόπων 18 O και 10 BeΔιονυσίου, Έλενα 
4162016Η επίδραση της πυτίας CYNZIME® σε σκληρό τυρί ωρίμανσηςΜιχαήλ, Αθανασία 
4172015Η επίδραση της συσκευασίας στην μικροβιολογική και οργανοληπτική ποιότητα των λουκάνικων αγγλικού τύπουMιχαήλ, Πετρούλα 
4182015Η επίδραση της τασιενεργής ουσίας Ακεταλδεΰδης στη δημιουργία πυρήνων συμπύκνωσης νεφών (CCN) στην ατμόσφαιραΔημητρίου, Κωνσταντίνος 
4192015Η επίδραση της υδατικής καταπόνησης στα φυτά λεβάντας και φασκόμηλου και η χρήση των αιθέριων ελαιών τους έναντι του Tetranychus UrticaeΛαουτάρη, Σωτηρούλλα 
4202017Η επίδραση του 1-μεθυλοκυκλοπροπενίου στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών λεμονιάς (ποικ. λαπήθου) κατά τη μεταφορά τους σε μακρινές αγορέςΣισμανίδης, Γεώργιος