Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/8224
Title: | Περιεκτικότητα πρωτεΐνης στον καρπό πληθυσμών βρώμης που καλλιεργήθηκαν στην Κύπρο | Authors: | Μουσικός, Παναγιώτης | Keywords: | Oat varieties;Crude protein;Ruminant | Advisor: | Tzamaloukas, Ouranios Katsiotis, Andreas |
Issue Date: | 2015 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management | Abstract: | In the present study the quality of 73 European oat seed populations, in majority from Greece, was investigated. The different populations were cultivated in Cyprus (Paphos area) during the period 2013-2014. Protein content was determined as well as the weight of seeds, the percentage of gran hulls and the moister content for each population. The results obtained were in accordance with previous studies using the same oat populations. The protein content of the tested oat populations ranged from 7.39% to 13.86% (average of 10.62% on dry matter basis), the grain hulls ranged from 23% to 35% (average of 30%), the weight of oat seeds from 0,021 gr to 0,062 gr (average of 0,36 gr), while the moisture content ranged from 6.14% to 14.22% (average of 9.81%). Furthermore, the use of oat grains in ruminant diets was also reviewed in the present study with encouraging conclusions regarding the use of the oat seeds. | Description: | Σε αυτή την εργασία έγινε προσδιορισμός της ποιότητας των καρπούς 73 ευρωπαϊκών καλλιεργούμενων πληθυσμών βρώμης, στην πλειοψηφία τους Ελληνικοί, που καλλιεργήθηκαν στην Κύπρο την περίοδο 2013-2014. Έτσι έγινε προσδιορισμός της πρωτεΐνης, του βάρους των σπόρων, το ποσοστό λεπύρων αλλά και η περιεκτικότητα σε υγρασία στους σπόρους του κάθε πληθυσμού. Τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν στα επίπεδα που αναφέρει η βιβλιογραφία όταν οι ίδιοι πληθυσμοί καλλιεργήθηκαν σε άλλες περιοχές. Έτσι η πρωτεΐνη κυμαίνεται ανάμεσα στους πληθυσμούς που εξετάστηκαν από 7,39% μέχρι 13,86% (μέσος όρος: 10,62%) εκφρασμένη ως προς την ξηρά ουσία, το ποσοστό λεπύρων από 23% μέχρι 35% (μέσος όρος: 30%), το βάρος των σπόρων από 0,021 gr έως 0,062 gr (μέσος όρος: 0,36 gr) και την περιεκτικότητα σε υγρασία από 6,14% μέχρι 14,22% (μέσος όρος: 9,81%). Επίσης στα πλαίσια αυτής της εργασίας διερευνήθηκε βιβλιογραφικά κατά πόσο η χρήση βρώμης στα σιτηρέσια μηρυκαστικών δίνει ικανοποιητικές αποδόσεις, με τα συμπεράσματα να είναι ενθαρρυντικά. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/8224 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Μουσικός Παναγιώτης.pdf | 175.8 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
242
Last Week
0
0
Last month
8
8
checked on Nov 21, 2024
Download(s)
95
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.