Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32703
Τίτλος: Ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος της αυτόχθονης κυπριακής αγελάδας
Συγγραφείς: Θεοδοσίου, Σοφία 
Λέξεις-κλειδιά: Ντόπια Κυπριακή φυλή.;εγχώριες φυλές;λίπος γάλακτος;πρωτεΐνη γάλακτος
Advisor: Mitsiopoulou, Christina
Ημερομηνία Έκδοσης: 2024
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Περίληψη: Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην αυτόχθονη Κυπριακή φυλή αγελάδων, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της αγρο-κτηνοτροφικής κληρονομίας της Κύπρου. Σήμερα, ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τα 1.202 ζώα, τα οποία εκτρέφονται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος. Το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την διατροφή των θηλαζουσών μοσχαριών και δεν εκμεταλλεύεται εμπορικά. Σκοπός της μελέτης αυτής, ήταν ο προσδιορισμός της χημικής σύστασης του γάλακτος της εν λόγω φυλής και η σύγκριση με το γάλα φυλών παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που εκτρέφονται στο νησί, όπως η Jersey και η Holstein Friesian. Για το λόγο αυτό, συλλέχθηκαν δεκαέξι δείγματα γάλακτος από αγελάδες της εγχώριας φυλής από όλες της επαρχίες της Κύπρου και πραγματοποιήθηκε ανάλυση της σύστασης του γάλακτος σε λίπος και πρωτεΐνη. Η πρωτεϊνοπεριεκτικότητα του γάλακτος της Κυπριακής φυλής κατά μέσο όρο ήταν 3,27% και η λιποπεριεκτικότητα κατά μέσο όρο 3,63%. Αντίστοιχα, οι τιμές αυτές ήταν 4% και 5,27% για την φυλή Jersey και 3,03% και 3,59% για την φυλή Holstein Friesian. Η διατροφική σύσταση του γάλακτος διαφέρει μεταξύ των φυλών, αντικατοπτρίζοντας την προσαρμοστικότητα της Κυπριακής φυλής στις τοπικές συνθήκες και την αποδοτική εκμετάλλευση συστημάτων χαμηλών εισροών. Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να αναδειχθεί πλήρως η σημαντικότητα της Κυπριακής φυλής αγελάδων.
Description: The present study focuses on the indigenous Cypriot cattle breed, which is an important part of the agro-pastoral heritage of Cyprus. Today, the total population reaches 1,202 animals, which are reared exclusively for meat production. The milk produced is used to feed the suckling calves and is not exploited commercially. The aim of the study was to determine the chemical composition of the milk of this breed and to compare it with the milk of breeds of world interest such as Jersey and Holstein Friesian. For this purpose, sixteen milk samples were collected from cows of the indigenous breed from all the provinces of Cyprus and analysis of the milk composition in terms of fat and protein was carried out. The protein content of the milk of the Cypriot breed averaged 3.27% and the fat content averaged 3.63%. Similarly, these values were 4 % and 5,27 % for the Jersey breed and 3,03 % and 3,59 % for the Holstein Friesian breed. The nutritional composition of the milk differs between the different breeds, reflecting the adaptability of the Cypriot breed to local conditions and the efficient use of low-input systems. However, further research is needed to fully demonstrate the importance of the Cypriot cow breed.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32703
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
BSC_Σοφία Θεοδοσίου_2024_abstract.pdf184.29 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

36
checked on 26 Ιουλ 2024

Download(s)

18
checked on 26 Ιουλ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons