Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32510
Τίτλος: | Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση τεχνικής εκχύλισης υποβοηθούμενης με υπέρηχους για την ανάκτηση φαινολικώ αντιοξειδωτικών από το φυτό Cistus Salviifolius | Συγγραφείς: | Νικόλα, Φωτεινή | Λέξεις-κλειδιά: | Aντιοξειδωτική ικανότητα;φλαβονοειδή;φαινολικά οξέα;πολυφαινόλες;υπέρηχοι;μεθοδολογία απόκρισης επιφανειών | Advisor: | Goulas, Vlasios | Ημερομηνία Έκδοσης: | 2024 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Περίληψη: | Η παρούσα εργασία στοχεύει στην βελτιστοποίηση της εκχύλισης υποβοηθούμενης από υπερήχους για την ανάκτηση αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων από το φυτό Cistus salviifolius L. (υπέργεια μέρη) χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία απόκρισης επιφανειών. Έχει διεξαχθεί ο πειραματικός σχεδιασμός Box-Behnken ώστε να διερευνήσει την επίδραση τεσσάρων παραμέτρων και συγκεκριμένα: (i) ποσοστό αιθανόλης (50-90%, v/v), (ii) θερμοκρασία (40-80°C), (iii) αναλογία διαλύτη-στερεού (10-50 mL g-1) και (iv) χρόνος εκχύλισης (5-25 λεπτά), σε σχέση με τέσσερις αποκρίσεις: ολική περιεκτικότητα σε φαινόλες (TPC), συνολική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή (TFC), αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DPPH (2,2-διφαινυλ-1-πικρυλυδραζυλίου) και αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο FRAP. Με βάση τον δείκτη επιθυμητότητας, η βελτιστοποίηση της εκχύλισης επιτεχύχθηκε με 50% (v/v) αιθανόλη, σε θερμοκρασία 80°C, χρησιμοποιώντας αναλογία διαλύτη-στερεού 32,24 mL g-1, για 21 λεπτά. Υπό βέλτιστες συνθήκες εκχύλισης, οι πειραματικές τιμές των TPC, TFC, του ποσοστού παρεμπόδισης αποχρωματισμού της ρίζας DPPH και της αντιοξειδωτικής ικανότητας FRAP ήταν 171.67 ± 4.69 mg GAE g-1, 26.87 ± 0.78 mg CE g-1, 81.31 ± 0.16%, και 1038.22 ± 7.69 μmol TE g-1, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η μέθοδος, που αναπτύχθηκε είναι κατάλληλη για την εκχύλιση υποβοηθούμενης από υπερήχους για την μέγιστη ανάκτηση αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων από το φυτό C. salviifolius L. για ποικίλες εφαρμογές στην βιομηχανία τροφίμων και φαρμακευτική. | Description: | The current work aims to optimize the ultrasound-assisted extraction (UAE) of Cistus salviifolius L. (aerial parts) antioxidative phenolic compounds using response surface methodology. A Box–Behnken design has been conducted to investigate the effect of four factors, namely: (i) percentage of ethanol (50-90%, v/v), (ii) temperature (40-80°C), (iii) solvent-solid ratio (10-50 mL g-1) and (iv) extraction time (5-25min) on four responses, namely: total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC) 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical inhibition, and ferric reducing antioxidant power (FRAP). Based on the desirability index, UAE with 50% (v/v) ethanol, at 80 oC, using a solvent-solid ratio of 32.24 mL g-1, for 21 min resulted in the maximum recovery of phenolic antioxidants. The utilization of optimum extraction conditions produced extract with experimental values of TPC, TFC, % DPPH scavenging activity, and FRAP were 171.67 ± 4.69 mg GAE g-1, 26.87 ± 0.78 mg CE g-1 , 81.31 ± 0.16%, and 1038.22 ± 7.69 μmol TE g-1, respectively. Results highlight that the developed eco-friendly method is appropriate for the improved recovery of phenolic antioxidants from C. salviifolius L opening new horizon for its valorization in food and pharmaceutical industry. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32510 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
BSC_Φωτεινή Νικόλα_2024_abstract.pdf | 127.46 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s)
77
Last Week
0
0
Last month
3
3
checked on 21 Νοε 2024
Download(s)
50
checked on 21 Νοε 2024
Google ScholarTM
Check
Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons