Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/30521
Τίτλος: | Αξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φλοιών σταφυλιού της γηγενής ποικιλίας 'Μαύρο' | Συγγραφείς: | Πατρόκλου, Ανδρονίκη | Λέξεις-κλειδιά: | σταφύλι;πολυφαινόλες;αντιοξειδωτικά;φλαβονοειδή;αντιοξειδωτική ικανότητα;γηγενής ποικιλία;εκχύλισμα | Advisor: | Goulas, Vlasios | Ημερομηνία Έκδοσης: | Μαΐ-2023 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από τους ερευνητές για τις πολυφαινόλες που βρίσκονται σε αφθονία στο φυτικό βασίλειο. Οι πολυφαινόλες έχουν συσχετιστεί με πλήθος βιολογικών δράσεων όπως η αντιοξειδωτική ικανότητα αλλά και με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Το σταφύλι και ιδιαίτερα ο φλοιός των ερυθρών ποικιλιών σταφυλιού θεωρούνται μια πλούσια πηγή πολυφαινολών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν αξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φλοιών σταφυλιού της γηγενής ποικιλίας 'Μαύρο'. Επιπλέον, επιδίωξη της μελέτης ήταν και αξιολόγηση διαφορετικών συστημάτων διαλυτών. Για την εκχύλιση χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι διαλύτες: αιθανόλη, μεθανόλη και ακετόνη. Για την αξιολόγηση τους προσδιορίστηκαν τα ολικά φαινολικά συστατικά με την μέθοδο Folin Ciocalteu, τα ολικά φλαβανοειδή και η αντιοξειδωτική δράση με δυο in vitro δοκιμές, την δοκιμή DPPH και η δοκιμή FRAP. Τα αποτελέσματα έδειξαν την υπεροχή του διαλύτη μεθανόλη ως προς τα ολικά φαινολικά συστατικά και του διαλύτη μεθανόλη σε σχέση με την συγκέντρωση των φλαβανοειδών. Οι δοκιμές της αντιοξειδωτικές δράσης έδειξαν ότι ο πλέον κατάλληλος διαλύτης για την ανάκτηση αντιοξειδωτικών από τον φλοιό σταφυλιών είναι η μεθανόλη. Συμπερασματικά για την παρασκευή εκχυλίσματος πλούσιο σε φαινολικά αντιοξειδωτικά προκρίνεται η χρήση μεθανόλης ως διαλύτη εκχύλισης. Επιπρόσθετα, τα εκχυλίσματα που προέκυψαν από τους φλοιούς των σταφυλιών γηγενούς ποικιλίας «Μαύρο» είχαν συγκέντρωση φαινολικών συστατικών συγκρίσιμη με εκείνη εκχυλισμάτων άλλων ποικιλιών σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/30521 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ_bsc_2023.pdf | ΠΕΡΙΛΗΨΗ | 145.73 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s)
94
Last Week
0
0
Last month
7
7
checked on 22 Νοε 2024
Download(s) 50
38
checked on 22 Νοε 2024
Google ScholarTM
Check
Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons